Voetballers in de gemeente Tynaarlo hoeven niet werkeloos thuis te zitten. De Zuidlaarder Tennisclub stelt de eigen banen open voor leden van sportclubs die niet mogen sporten.

De ZTC hoopt hiermee te voorkomen dat andere sporters de routine van het sporten kwijtraken en een flink aantal ‘coronakilo’s’ aankomen. „Tijdens de vorige lockdown hebben wij dit ook gedaan”, vertelt voorzitter Douwe Deinum van ZTC. „Toen hebben 52 voetballers bij ons getennist.”

Contactsporten weer niet toegestaan

Douwe Deinum is een van de initiatiefnemers van het Sport- en Beweegakkoord dat dertig sportclubs en andere instellingen op het gebied van sport en bewegen onlangs sloten. De bedoeling is meer inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen. De inkt van de dertig handtekeningen was net opgedroogd toen het kabinet bekend maakte dat volwassenen geen contactsporten zoals voetbal of basketbal mogen doen.

„Het is nu zaak te kijken naar wat wel kan”, zegt Deinum. „Daarom is het mooi dat we nu met dertig verenigingen en instellingen dit akkoord hebben. We gaan nu andere tennisverenigingen ook vragen hun banen open te stellen.”

De 52 voetballers hebben volgens Deinum een korte introductie gehad in de techniek van tennis. „Daarna hebben ze nog de hele zomer bij ons gespeeld. De kantine was de eerste maanden dicht, dus ze konden ook niet gemakkelijk de verbruikte calorieën weer innemen. Later ging de kantine wel open, daar hebben ze op gepaste wijze gebruik van gemaakt.”

Snel een basketbalpleintje regelen

Deskundigen waarschuwen dat het veelvuldige thuiswerken, het zo veel mogelijk thuisblijven en het niet-sporten tot een behoorlijke gezondheidsschade kan leiden. Bewegen en in groepsverband sporten leidt tot een gezonde geest in een gezond lichaam. Deinum zegt dat de dertig ondertekenaars van het sportakkoord er alles aan gelegen is om de inwoners van Tynaarlo zo veel mogelijk in beweging te houden.

„Stel, inwoners willen een basketbalpleintje voor de opgroeiende jeugd. Wij kunnen als platform contact leggen met de gemeente om dat mogelijk te maken. Ook fysiotherapeuten hebben ons akkoord ondertekend. Zij kunnen mensen nu beter adviseren over een sport die ze kunnen gaan doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe