Hoezo uitgestorven? De waterroofkever loopt gewoon door Drenthe

Voor het tiende jaar op rij is de brede geelgerande waterroofkever aangetroffen in Drenthe, het gaat om de grootste van de zeven geelgerande watertorren die in Nederland voorkomen.

Door deze vondst geldt de soort, die sinds 1967 niet meer was gezien, niet langer als uitgestorven. Gijs van Dijk van onderzoekscentrum B-ware in Nijmegen ontdekte bij onderzoek voor de Stichting Bargerveen dat de keverlarven niet tot wasdom komen als er te weinig voedsel is in de vorm van kokerjuffers.

4,4 centimeter

Van Dijk trof de roofkever, die ook aas eet en 4,4 centimeter en drie jaar oud kan worden, in 2005 bij toeval aan in een vennetje in Drenthe. Daarna zocht hij met fuiken doelgericht op andere plaatsen waar de kever in het verleden was aangetroffen. Steeds als hij de diertjes vond, ging het om piepkleine populaties van niet meer dan enkele tientallen exemplaren.

De kever is voor leken niet zo gemakkelijk te onderscheiden van de meer algemene soorten geelgerande waterkevers, die zelfs in de vijver in de tuin kunnen leven. Ze zijn ongeveer een halve centimeter groter dan andere kevers, aldus Van Dijk. ,,Het opvallendst is dat zij rondom de gele rand aan de buitenkant van hun lijf nog een extra, wat donkerder rand hebben.’’

Groeispurt

,,Wij vroegen ons af waarom we de kever daar vonden en niet op andere plaatsen’’, legt de promovendus uit. ,,De hoofdvraag was: wat is het knelpunt in zijn levenscyclus?’’ Op die vraag is nu het antwoord gevonden. De kever voedt zich in de maanden dat hij een groeispurt maakt en twee keer vervelt, met kokerjuffers. Om volwassen te worden, moet hij er wel twee- tot driehonderd van eten. Een gezonde populatie kevers heeft zeker honderdduizend exemplaren nodig en dergelijke populaties komen tegenwoordig niet zoveel meer voor. Verder is belangrijk dat er in de moerasachtige omgeving waterdrieblad en zegges groeien, want op deze planten zet de volwassen vrouwtjeskever haar eitjes af. Kokerjuffers zijn larven van de schietmot, een diertje dat bijna zijn hele leven als larve onder water verblijft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.