Hof maakt korte metten met verzekeraars in Starglass-zaak

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft vier Emmenaren vrijgesproken van fraude bij het declareren van autoruitschades.

Het gaat om de eigenaar en medewerkers van het inmiddels failliete Starglass. Met de vrijspraak maakt het hof korte metten met de verzekeraars die destijds aanstuurden op het vervolgen van Starglass. De zaak is ook een gevoelige nederlaag voor het Openbaar Ministerie (OM). Die stelde immers dat er sprake was van een miljoenenfraude.

Broddelwerk

De verzekeraars hadden in totaal voor 2 miljoen euro uitgekeerd aan Starglass, volgens hen naar later bleek ten onrechte omdat op de schadeformulieren grotere schades werden vermeld dan er hersteld werden. Starglass had op haar hoogtepunt twee nevenvestigingen in Zoetermeer en Breda en tot 150 mensen in dienst. Het maakte, zegt het hof, gebruik van de mogelijkheden die de verzekeraars boden. Die hebben niet voor niets hun polissen aangepast.

Partytentherstellers, noemden de verzekeraars de ‘cowboys’ langs de weg en op parkeerterreinen bij grootwinkelbedrijven. Starglass, destijds een van de grootsten op dit gebied, dook overal op om sterretjes in autoruiten met hars onzichtbaar te maken. Volgens de verzekeraars deden ze dat vaak onnodig, maar het hof vindt daar geen bewijs voor. En als het al een keer onnodig gebeurde, dan kun je je afvragen of de directie van Starglass daar weet van moet hebben gehad, zegt toenmalig advocate Wilma Coppoolse.

Vrijspraak

In de kantine van Starglass hingen in ieder geval plakkaten waarop de medewerkers duidelijk werd gemaakt dat ze geen ‘baggerwerk’ moesten afleveren. Niettemin besloten de verzekeraars Starglass in de ban te doen, ook al was Univé de enige van de minstens vijf klagers die contact met Starglass opnam. Toen dat niets opleverde spande Univé in 2011 een rechtszaak aan. Die leidde in 2014 tot een forse uitspraak van de rechtbank in Assen. Die legde de vier boosdoeners straffen op van negen maanden tot twee jaar voor de directeur. ‘Weerzinwekkend’, noemde de rechtbank hun praktijken destijds.

Bij het hoger beroep, dit voorjaar in Leeuwarden, wees advocaat Willem Jan Ausma erop dat nergens is komen vast te staan dat er valse declaraties zijn ingediend. Het Openbaar Ministerie eiste nog steeds forse straffen, maar het hof maakt daar nu gehakt van en heeft alle vier vrijgesproken. Deze uitspraak is onherroepelijk geworden nu het OM een aangekondigde cassatie heeft ingetrokken. Ausma kondigt aan dat er een forse schadeclaim van al gauw enkele tonnen wordt ingediend. ,,De rechtszaak heeft nogal wat gevolgen gehad, waaronder het faillissement.’’ Ook krijgen de Emmenaren twee huizen en 2 kilo goud terug.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.