Hof wil meer tijd voor zaak Sharleyne

Het is nog steeds onduidelijk of het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van Sharleyne (8) uit Hoogeveen wordt heropend.

Haar vader Victor Remouchamps verzocht eind mei bij een besloten zitting van het gerechtshof in Leeuwarden om nieuw onderzoek naar het drama bij de flat in Hoogeveen, waar zijn dochter met haar moeder op de tiende etage woonde. De vader is overtuigd dat het kind slachtoffer is van een misdrijf. Vorig jaar juni is Sharleyne ’s nachts dood gevonden onderaan de flat. Tot op heden is onopgehelderd of het meisje is gevallen, gegooid of gesprongen.

Ingewikkelde zaak

Op de zitting in Leeuwarden is volgens de vader en zijn advocaat Liesbeth Poortman door de raadsheer van het hof gezegd dat binnen acht weken een beslissing zou vallen over het verzoek tot heropening van het onderzoek. Die termijn is afgelopen woensdag verstreken. Volgens een woordvoerster van het hof is nog geen besluit genomen. ,,Aangezien het een hele ingewikkelde zaak is, is het nog niet mogelijk om nu een uitspraak te doen.”

Wanneer wel een besluit valt, kan de woordvoerster niet zeggen. Zij laat weten dat door het hof nooit een datum is genoemd. ,,Wat ik bij navraag bij de griffie hoor is dat de communicatie hierover zeer waarschijnlijk via de advocaat van de vader is verlopen.” Vader Remouchamps en zijn advocaat Poortman blijven erbij dat door het hof de termijn van acht weken is genoemd. ,,Er werd gezegd dat ze ze meestal binnen vier tot zes weken een besluit nemen”, zegt Remouchamps. ,,Het zou in ons geval twee weken langer duren, omdat het een complexe zaak is. Daar had ik me op ingesteld. Ik zit al dagen in spanning.’’

Reconstructie

De vader van Sharleyne vindt dat alles moet worden gedaan om te achterhalen wat er met zijn dochter is gebeurd. Zijn advocaat wil dat er een reconstructie komt van de val van het meisje, zoals wordt geadviseerd door een gespecialiseerd forensisch kenniscentrum. Twee oud-rechercheurs die het dossier op verzoek van de advocaat hebben bestudeerd, stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat het meisje voor de val is gewurgd. Ook hun bevindingen zijn overhandigd aan het hof. De moeder van Sharleyne heeft drie dagen vastgezeten. De vrouw werd in de nacht van de dood van het kind opgepakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde een paar maanden later dat de exacte toedracht niet kan worden vastgesteld. De zaak tegen de vrouw is wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Het hof kan besluiten dat het OM toch strafvervolging in moet stellen, maar kan ook oordelen dat het onderzoek terecht is gesloten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.