Hoger beroep Emmense die man wurgde

Het hoger beroep van de van wurgmoord verdachte vrouw uit Emmen wordt volgende week door het hof in Leeuwarden behandeld.

De 51-jarige Bieuwke O. is in september door de rechtbank in Assen tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De rechtbank acht de vrouw verantwoordelijk voor het verwurgen van haar man en een poging tot verwurging van haar dochter in januari van dit jaar. Volgens de rechtbank is geen sprake van voorbedachte raad. Zij is vrijgesproken van moord en poging tot moord. Het OM had acht jaar en tbs met dwang geëist.

Advocaat Tjalling van der Goot heeft namens de vrouw hoger beroep ingesteld. ,,Onze cliënte heeft grote moeite met de inhoud van het vonnis. In de eerste plaats motiveert de rechtbank slechts summier waarom boven redelijke twijfel verheven is dat het slachtoffer door verwurging is overleden en niet alsnog later op de avond is overleden aan de reeds veel eerder tot zich genomen hoeveelheid alcohol.”

Volgens de advocaat hebben deskundigen vastgesteld dat de verwurging meer waarschijnlijk dan de alcoholvergiftiging tot de dood heeft geleid. Daarnaast is volgens de verdediging niet voldaan aan de wettelijke eis voor het opleggen van tbs met dwang. Van der Goot vindt dat onvoldoende aannemelijk is dat rekening moet worden gehouden dat de vrouw opnieuw een ernstig geweldsmisdrijf pleegt. ,,Het delict is gepleegd in een heel specifieke gezinssituatie.”

De raadsman heeft bezwaar tegen de motivering van de rechtbank waarom geen tbs met voorwaarden (de minder zware vorm van tbs) wordt opgelegd. ,,In het onderhavige geval biedt tbs met voorwaarden voldoende waarborgen voor de veiligheid van de samenleving.” Volgens Van der Goot worden bij de behandeling van hoger beroep volgende week donderdag geen nieuwe getuigen of deskundigen gehoord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.