Is Hélène J. de moeder van de 8-jarige Sharleyne die in 2015 dood onderaan de flat De Arend in Hoogeveen werd gevonden, schuldig aan haar dood of niet? Maandag begint het hoger beroep in deze zaak in Leeuwarden.

Zes deskundigen worden er opgeroepen, van wie vier zullen getuigen over het letsel van Sharleyne. Kunnen de puntbloedingen in haar ogen en de verwondingen in haar hals veroorzaakt zijn door de val, of wijzen ze op een verwurging voorafgaand aan de val?

Is verklaring bovenbuurman twee jaar later nog betrouwbaar?

In de strafzaak die in de zomer 2018 in Assen tegen Hélène diende, discussieerden deskundigen over precies dezelfde vraag. Twee deskundigen menen dat Sharleyne is gewurgd voordat ze naar beneden is gegooid, twee andere onderzoekers stellen dat dat niet met zekerheid te zeggen is.

Een verklaring van een bovenbuurman dat hij voorafgaand aan de val Hélène en Sharleyne heeft horen ruziën, achtte de rechtbank in Assen niet betrouwbaar genoeg. De verklaring is pas twee jaar na de val in het politiedossier opgenomen. Twee andere getuigen zagen Hélène over de reling kijken nadat haar dochter was gevallen. Dat was voor de rechtbank niet genoeg voor een veroordeling. Hélène werd vrijgesproken, waar het OM 10 jaar cel had geëist.

Voor die verklaring van de bovenbuurman, is bij het hoger beroep een geheugenexpert opgeroepen. Hij geeft zijn mening over de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen na zo’n lange tijd.

Strijdvraag van de deskundigen

Sébas Diekstra, advocaat van de vader van Sharleyne, vreest dat het er niet duidelijker op wordt hoe de nacht vóór de val is verlopen. Dat moeder Sharleyne om het leven heeft gebracht is volgens vader Victor Remouchamps klip en klaar. Diekstra: ,,Ik voorzie dat het hof geen sluitend antwoord op de strijdvraag tussen de letseldeskundigen zal krijgen. Maar waar geen discussie over is, is dat Sharleyne is overleden door de val. Dat is de essentie van de zaak.’’

Diekstra noemt de vrijspraak van 2018 een ‘weekend-vonnis’. ,,De rechtbank sloeg de plank volledig mis, er is wel degelijk voldoende wettig bewijs voor de veroordeling van de moeder. De moeder mocht zich van de rechtbank verschuilen achter haar zwijgrecht, terwijl drie betrouwbare getuigen haar als enige op het plaats delict plaatsen.’’

De vader vraagt -naast een veroordeling van de moeder- ook een schadevergoeding van 50.000 euro. Diekstra: ,,Hij heeft een enorme knauw gekregen van dit gebeuren. Hij heeft zijn dochter gezien kort nadat ze van de flat naar beneden was gekomen en haar verzorgd. Daardoor heeft hij PTSS opgelopen en daarvoor is hij nog altijd onder behandeling.’’

Scenario’s: moord, slaapwandelen of zelfmoord

Dit zijn de scenario’s die worden gewogen in deze zaak: 1. Moeder heeft Sharleyne gewurgd en (wellicht nog in leven) van de balustrade gegooid. 2. Sharleyne heeft zichzelf al slaapwandelend over de reling laten vallen. Sharleyne heeft bewust zelfmoord gepleegd. Zelfmoord onder heel jonge kinderen gebeurt, maar is erg zeldzaam. Over hoe slaapwandelen bij kinderen werkt is bij het hoger beroep ook een deskundige aan het woord.

Hélène J. heeft altijd ontkend dat zij iets met de dood van haar dochter te maken heeft. Ze zegt dat ze lag te slapen toen het gebeurde. Toen de politie op de melding afkwam, troffen ze Hélène bij haar auto onderaan de flat aan. Ze had twee bierflesjes in haar broeksband. Volgens haar moet Sharleyne hebben geslaapwandeld, iets dat ze volgens haar vaker deed. Die nacht nog, heeft ze Sharleyne naar eigen zeggen nog naar de wc geholpen toen zij sliep. Dat zou het dna-spoor van Hélène onder de oksel van het t-shirt van Sharleyne verklaren.

‘Als jullie niet ingrijpen, is mijn dochter straks dood’

Wat het oordeel van het hof ook zal zijn, de strijd van Remouchamps is ook daarna niet voorbij. Hij vindt dat Jeugdzorg ernstig heeft gefaald in het beschermen van Sharleyne. Dit ondanks de talloze noodkreten die hij heeft gedaan toen hij zag dat de drankverslaafde Hélène zijn dochter verwaarloosde. In één van de brieven schreef hij: ,,Als jullie niet ingrijpen, is mijn dochter straks dood.’’

De rechtszaak is vanaf maandag te volgen via het liveblog op onze site. De andere zittingsdagen zijn dinsdag 8 december, donderdag 10 december en maandag 14 december.

In deze video zet verslaggever Jeroen Kelderman de feiten op een rij:

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Sharleyne