Hoger beroep om levenslang moordbroers Hoogeveen dit najaar

Het gerechtshof wil dit najaar het hoger beroep tegen de broers Admilson (31) en Marcos R. (30) uit Hoogeveen behandelen. Naar verwachting wordt dan door het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw levenslang geëist tegen de broers.

Ex-militair Admilson R. en zijn jongere broer Marcos zijn november vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar cel voor doodslag, medeplegen van diefstal met geweld en dubbele moord. De oudste van de twee kreeg ook tbs met dwangverpleging.

De broers hebben in 2012 op het Dwingelderveld de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo om het leven gebracht. De man werd neergeschoten toen hij zijn hondjes aan het uit laten was. Op 25 juli 2013 vermoordden ze in Exloo het echtpaar Veenendaal. Hoewel de ernst van de feiten levenslang voor de oudste broer naar het oordeel van de rechtbank gerechtvaardigd is, werd toch gekozen voor een lagere straf. Levenslang biedt in Nederland geen perspectief en is daarom in strijd met het Europese verdrag voor de rechten van de mens, stelde de rechtbank.

Onlangs heeft de Hoge Raad het oordeel over een cassatieverzoek van een levenslang gestrafte uitgesteld, omdat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) bezig is met het veranderen van de straf. In het voorstel van Dijkhoff kunnen levenslang gestraften na 25 jaar bij een adviescollege pleiten voor een reïntegratietraject. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming is Dijkhoffs plan nog steeds in strijd met mensenrechtenverdragen.

Nederland is een van de weinige Europese landen waar levenslang letterlijk levenslang is. Na de zomer debatteert de Tweede Kamer over de levenslange gevangenisstraf. In hoeverre dat van invloed is op het hoger beroep tegen de beide broers is niet duidelijk. Het OM had voor beide broers levenslang geëist en is in beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Assen. ,,Uiteraard kennen wij de discussie over levenslang en de recente uitspraak van de Hoge Raad”, zegt een woordvoerster van het ressortsparket. ,,Wat dat voor deze zaak wel of niet betekent komt op een later moment aan de orde.”

Vrijdagmorgen werd bij het gerechtshof in Leeuwarden een korte procedurele zitting gehouden in de zaak van de Hoogeveners. Volgens een woordvoerster van het hof is het de bedoeling om het hoger beroep tegen de broers eind oktober inhoudelijk te behandelen. Bij een eerdere regiezitting hebben de advocaten gevraagd om nader onderzoek te doen nar het adoptieverleden van de twee mannen en en naar hun traumatische jeugd in Brazilië, waar beide broers geboren zijn.

Het gerechtshof acht zich met de onderzoeken die zich reeds in het dossier bevinden voldoende voorgelicht. Dat geldt ook voor de andere onderzoekswensen. Zo wilde de advocaat van Admilson dat er verder onderzoek zou worden gedaan naar de invloed van twee militaire missies naar Afghanistan op de persoonlijkheid van haar cliënt. Ook daarnaar is volgens het hof in aanloop naar de behandeling van de zaak door de rechtbank Assen voldoende onderzoek gedaan.

Vorige week werd bekend dat het OM nader onderzoek gaat doen naar de explosie van een handgranaat in een Nederlands legervoertuig in 2010 in Afghanistan, waarbij R. betrokken was. Twee Nederlandse militairen werden er destijds korte tijd van verdacht de granaat zelf tot ontploffing te hebben gebracht. Eén van hen was Admilson R. De ander was een militair die ternauwernood de explosie overleefde. Hij wijst inmiddels naar R. als degene die de granaat in het voertuig moet hebben geplaatst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.