Heidekoeien en hun kalfjes in natuurgebied De Strubben/Kniphorstbosch bij Schipborg zijn afgelopen week aangevallen door honden. ,,Een van de kalfjes had het schuim op de bek staan”, zegt Reinier van Klinken van schaapkudde Het Stroomdal.

,,Wederom loslopende honden die het ditmaal op moeders en kalveren hadden voorzien. Wanneer houdt dit nu eens op?”, twittert schaapherder Van Klinken. Schapen van zijn kudde zijn afgelopen jaren meerdere keren aangevallen door honden, maar de heidekoeien van de stichting schaapskudde Het Stroomdal tot nu toe niet.

,,Twee honden, waaronder een herdershond, joegen afgelopen woensdag de koeien op. De kalfjes blijven normaal dicht bij hun moeder, maar we troffen ze nu op vier verschillende plekken op het terrein aan. Eén kwam loeiend naar de stal lopen, een ander vonden we met het schuim op de bek terug”, zegt Van Klinken.

Twintig loslopende honden

In het natuurgebied moeten honden aan de lijn, maar dat doet lang niet iedereen, ervaart de schaapherder. ,,Ik heb gisteren geteld en kwam tot twintig loslopende honden. Ik zeg er maar niets meer van, want dan krijg je een grote mond terug. ”

De stichting Schaapskudde Het Stroomdal houdt sinds 2006, in opdracht van Staatsbosbeheer, een schaapskudde en sinds 2014 ook een kudde heidekoeien in het Nationaal Park Drentsche Aa.

De kleine koeien vreten het pijpenstro, pitrus en opschot voor jonge bomen van de heidevelden. Ze kalven in het veld en hebben daar geen hulp bij nodig. De schaapskudde en de zwartbonte runderen met hun kalveren trekken veel bekijks.

Ander publiek

Het valt Van Klinken op dat deze zomer een ander publiek door het natuurgebied wandelt en fietst. ,,Ik zie niet alleen meer loslopende honden, maar ook meer afval. Ik kom veel wc-papier en blikjes tegen. En mensen hebben moeite voldoende afstand te houden. Dat klinkt misschien gek voor een herder in het groot natuurgebied, maar over anderhalve meter wordt niet nagedacht”.

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van Staatsbosbeheer handhaven in het Drentsche Aa-gebied. ,,Maar we hebben niet zoveel capaciteit. Zes voor heel Drenthe. Die moeten we verdelen”, zegt boswachter Kees van Son en voormalig boa. Hij roept de politie op mee te helpen om toezicht te houden in het bos. ,,Een agent in opleiding zou al uitkomst bieden. Die leert gelijk over groene wetgeving.”

Ander gedrag

Net als herder Van Klinken ziet ook Van Son ‘een ander slag recreanten’ in het bos de laatste maanden. ,,Door corona zoeken meer mensen de natuurgebieden op. Ook mensen die er voorheen nauwelijks kwamen. Sommigen gedragen zich anders en houden zich niet aan de regels. Ook wij zien meer loslopende honden, afval en wild crossen. En auto’s staan op plekken waar ze niet mogen komen.”

De boa’s mogen bekeuren en dat gebeurt ook. Een loslopende hond kan een boete van zo’n honderd euro opleveren, zegt Van Son. ,,Maar in bekeuren scheppen boa’s geen genoegen. Ze hebben ook een rol als gastheer in het bos. Maar wie over de schreef gaat, loopt kans een boete te krijgen.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe