Een echtpaar moest woensdag voor de Asser politierechter verschijnen op verdenking van witwassen van crimineel geld en verboden vuurwapenbezit. Bij een inval in hun toenmalige huis in Hoogeveen werd bijna 22.000 euro gevonden, het meeste zat verstopt in de trouwjurkzak van de 54-jarige vrouw. Naast het geldbedrag werd ook een vuurwapen met munitie en een stroomstootwapen gevonden.

,,Wij hebben twee kinderen die al lang aan drugs verslaafd zijn”, verklaarde de 59-jarige man. ,,Daar hebben we heel veel ellende van. Ik werd bedreigd door een buitenlandse man die mijn dochter klappen had gegeven. Hij zei: ‘Ik schiet je voor de harses’. Daarom heb ik dat vuurwapen gekocht. Ik dacht: ‘vandaag of morgen staat hij bij mij voor de deur en leg ik het loodje’.”

Geen enkel bewijs voor misdrijf

De inval door het arrestatieteam in november 2019 was het gevolg van een anonieme tip dat het echtpaar betrokken was bij de handel in drugs en wapens. Er is uiteindelijk geen enkel bewijs gevonden voor de aanvankelijke verdenking. ,,Erger dan dit hebben ze mij in niet kunnen kwetsen”, huilde de vrouw. ,,Zeggen dat het drugsgeld is. Al die jaren die wij met zijn tweeën hebben moeten overleven. Dan moet ik mij nu verantwoorden voor het geld dat we samen gespaard hebben. Dan denk ik: Hoe dan?”

De twee vertelden dat het in hun kringen normaal is om contant geld in huis te bewaren in plaats van het op te bank te zetten. De man: ,,We spaarden al een aantal jaren voor de oude dag. Mijn vader zei altijd: ‘zorg altijd dat je geld thuis hebt en niet op de bank.’ Ik ben een woonwagenbewoner. Dat wordt er met de paplepel ingegoten.”

Zowel de politierechter als de officier van justitie vinden dat er onvoldoende bewijs is dat het geld van een misdrijf afkomstig is. Ze krijgen het inbeslaggenomen geld terug. De man is voor het vuurwapenbezit wel veroordeeld tot 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe