Honderden outfits voor rockopera 'Jumpin' Jack': een monsterklus

Kostuumontwerper Aafje Horst uit Groningen maakt de kleding voor de locatievoorstelling Jumpin’ Jack . Ofwel: hoe je honderden zinsbegoochelende outfits bij elkaar sprokkelt.

Het begint altijd bij het lezen van het script. Dan komen het broeden, de innerlijke onrust, de ideeën, de moodboards , de ontwerptekeningen, het naaien, het afstruinen van de vintage kilo-uitverkopen en het vermaken tot de laatste veer op de laatste hoed en het laatste naadje in de juiste broek of rok zit. Tot alles af is en ze, patsboem, is omgeven door een tiental kledingrekken en 523 pakken voor een grootse muziekvoorstelling. 

Een atelier vol kleren, hoeden, veren, pruiken en garen

Aafje Horst (61) zijgt neer in een stoel in haar atelier; een ruimte zoals je ’m je voorstelt bij een kostuumontwerper: rommelig, gezellig, vól kleren, kleuren, hoeden, veren, pruiken, garen, scharen en verdwaalde tekeningen. Het is de plek van een creatieve geest.

Horst zit midden in de voorbereidingen voor Jumpin’ Jack,  de spectaculaire motor-muziektheatershow van regisseur Frank Lammers over het leven – en de dood – van motorlegende Jack Middelburg, die op 9 mei in première gaat op het TT-Circuit in Assen. 

Honderden kostuums

„Ik word gek van al drie rekken”, zegt Horst. Ze grijnst. „Normaal staan die hier allemaal niet.” De afgelopen drie maanden bedacht en maakte ze 60 pakken. De overige 403 kocht en vermaakte ze, of kalefaterde ze op, tot ze waren wat ze moesten zijn: op maat gemaakt en passend voor de 4 professionele acteurs, 30 figuranten, 30 gitaristen, 2 bands en 76 dansers die meedoen aan de productie.

„Een monsterklus”, zegt Horst, die hulp kreeg theatervormgevers Louise Caspers, Fokko Jelsma en Dorthee Mokkum. Hier viertal zorgt – letterlijk – voor de aankleding van het verhaal, dat zich afspeelt in de roaring seventies  . In het stuk volgt het publiek de kleindochter van Van Middelburg, die na een klein ongeluk in het ziekenhuis belandt, morfine krijgt, en dan in een waan het leven van haar grootvader (Jack) aan zich voorbij ziet trekken.

menu