Honingbijen bedreiging voor wilde bijen?

Het nieuws dat het aantal insecten in Nederland sterk afneemt, zorgt onder Drentse imkers voor veel reuring.

De imkers voelen zich benadeeld door maatregelen om wilde bijen te beschermen. De honingbijen die ze in bijenkasten houden, worden teruggedrongen uit natuurgebieden. Volgens natuurbeheerders concurreren de honingbijen met wilde bijen.

Imkers niet blij met vermindering bijenkasten

Eerder dit jaar besloot het Dwingelderveld het aantal bijenkasten terug te brengen van 60 naar 35 stuks. Dat viel niet in goede aarde bij de imkers.

Natuurmonumenten moet zich schamen
Lees verder

Die zien in hun bijenvolken geen bedreiging voor de wilde bijenpopulatie. „Maar het is klip en klaar dat wilde bijen en honingbijen voedselconcurrenten zijn”, stelt bijenonderzoeker John Smit.

 Hij is projectleider en onderzoeker bij het EIS Kenniscentrum Insecten in Leiden. In 2016 deed hij voor Natuurmonumenten onderzoek naar de fauna op het Dwingelderveld, in navolging van een onderzoek in 2001.

Verzuring en vermesting problemen in natuurgebied

„Wij focusten ons in 2001 onder meer op zes bijzondere soorten: de tormentilzandbij, heidehommel, zadeldwergzandbij, donkere klaverzandbij, ericabij en de heidekegelbij. Twee jaar geleden waren drie van de zes niet meer te vinden. De kans dat die terugkomen is niet heel groot.”

Smit ziet vooral de verzuring van de bodem en de vermesting van het grondwater als een probleem voor het natuurgebied. Volgende week donderdag geeft hij een lezing in het bezoekerscentrum van het Dwingelderveld over wat natuurliefhebbers kunnen doen om de kansen van wilde bijen in het gebied en in hun woonomgeving te vergroten.

Imkers boos over terugbrengen aantal bijenkasten Dwingelderveld

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zien in het verminderen van het aantal bijenkasten dus een mogelijkheid.

„Ik heb enkele boze e-mails gekregen toen dat bekend werd gemaakt. Maar ik heb slechts indirect advies gegeven door op een kaartje te laten zien wat de reikwijdte is van de honingbijpopulaties op het Dwingelderveld. Met zestig kasten van elk 50.000 bijen praat je wel over grote aantallen. Op kwetsbare plekken is het verstandig dit aantal te beperken.”

'Dwingelderveld kan zonder honingbij'

Hoewel de honingbij erg belangrijk is voor de bestuiving van voedselgewassen wereldwijd, kan het Dwingelderveld in principe zonder. „Honingbijen zijn onderdeel van de historie van het gebied”, weet woordvoerder Dieuwertje Penders van Natuurmonumenten.

Onthutsende afname insecten: ‘Onze leefomgeving staat op instorten’
Lees verder

 „Tegelijkertijd concurreren honingbijen met de wilde bijen die hier leven. Die wilde bijen staan, net als de andere insecten, onder druk. Om ze te beschermen stellen wij grenzen aan het aantal bijenkasten.”

 Volgens Penders moet de toekomst uitwijzen of er ruimte blijft voor de 35 kasten op de heide, maar houden de imkers ruimte om bijenkasten buiten het heidegebied te plaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.