Hoofdverdachte drugslab Exloërmond vrijgesproken, DNA bleek onvoldoende

De 31-jarige Dave K. uit Den Haag is vrijgesproken van het produceren van chemische drugs (xtc) in een drugslab in 1e Exloërmond. Er was drie jaar cel tegen hem geëist.

De man mocht vorige week de gevangenis al verlaten in verband met de (toen) op handen zijnde geboorte van zijn kind. Na de geboorte zou hij zich weer moeten melden bij de gevangenispoort. Dit laatste is met de vrijspraak nu van de baan.

In het laboratorium waren DNA-sporen aangetroffen van K. Volgens het OM staat daarmee voldoende vast dat de man bij de productie betrokken is geweest. De rechters vinden het een te mager bewijs. K. zelf zweeg.

Bedreiging niet aannemelijk

Twee andere verdachten werden veroordeeld tot 164 dagen celstraf en tien maanden. Deze laatste straf was voor de 51-jarige bewoner van de woonboerderij. De rechtbank stelt dat hij een loods beschikbaar heeft gesteld en dat hij ook wist waarvoor dat was. Dat maakt hem medeplichtig. De man vertelde dat hij onder bedreiging meewerkte, maar dat vindt de rechtbank niet aannemelijk.

OM: drugslab in Exloërmond was van een criminele organisatie; lees hier terug hoe de rechtszaak verliep
Lees verder

Voormalige bankovervaller

De derde verdachte (64) is een voormalige bankovervaller uit Den Haag. Hij werd als chauffeur van een bedrijfsbus aangehouden met spullen uit het lab, waaronder chemisch afval. Tegen hem was anderhalf jaar cel geëist. De 164 dagen die hij moet zitten is gelijk aan zijn voorarrest.

Omdat hij nog dagen op de lat heeft staat, komt hij niet vrij. Vanwege eerdere veroordelingen hingen hem nog 2091 dagen celstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie had de rechtbank verzocht die nu ook op te leggen omdat hij opnieuw in de fout is gegaan. De rechters vinden dat teveel van het goede; hij moet wel een deel uitzitten: 180 dagen.

De mensen achter het lab zijn de dans ontsprongen. De politie kwam het laboratorium op het spoor na anonieme meldingen.

LTO Noord waarschuwt boeren voor drugscriminelen die azen op hun schuren
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.