Hoogbejaarde Coevordenaar bestraft voor mishandeling met honkbalknuppel

Een 89-jarige man uit Coevorden is maandag veroordeeld voor mishandeling. Hij heeft zijn buurjongen (19) met een honkbalknuppel geslagen.

De politierechter heeft de Coevordenaar veroordeeld tot een geldboete van 700 euro (waarvan 400 euro voorwaardelijk) met een proeftijd van twee jaar. De hoogbejaarde man was maandagmiddag niet bij de behandeling van de strafzaak aanwezig. Volgens zijn advocaat kan hij thuis niet weg. ,,Zijn 97-jarige vrouw is volledig van zijn zorg afhankelijk.”

Ergernis

De mishandeling van de buurjongen vond 5 mei van dit jaar plaats. De bejaarde man ergerde zich aan de harde muziek bij de buren. Hij heeft bij de politie verklaard dat bonzen op de muur niet hielp. Het was rond half elf in de avond. De man lag al in bed. Hij ging in zijn pyjama met een honkbalknuppel naar de buren. De Coevordenaar had de knuppel, zo staat in zijn verklaring bij de politie, altijd bij de deur staan om zich te kunnen verdedigen tegen mogelijke indringers.

De verdachte zou van plan zijn geweest om met de knuppel op de deur van de buren te bonzen. Hij meende dat ze hem anders nog niet zouden horen. Bij dat bonzen is, zo verklaarde man, per ongeluk een ruitje van de voordeur kapot gegaan. De buurjongen zou daarop zijn bejaarde buurman aan hebben gevlogen, waardoor deze ten val kwam. De oude Coevordenaar heeft daarop met de knuppel van zich afgeslagen. De buurjongen en zijn moeder hebben een andere lezing van wat er is gebeurd. De bejaarde man zou hem direct meerdere klappen met de honkbankknuppel hebben gegeven toen hij de deur opendeed. De politie heeft geconstateerd dat hij flinke blauwe plekken had.

Jarenlang conflict

Het incident is een uitvloeisel van een jarenlang conflict met de buren. De Coevordenaar is in 2014 ook al veroordeeld voor mishandeling van een vriend van de buurjongen. Zijn advocaat Jeroen de Boer noemt zijn cliënt een uitgesproken man uit een hele andere generatie dan de buren met opgroeiende kinderen. ,,Die avond was de welbekende druppel die de emmer deed overlopen.” De politierechter vindt dat de man zijn boekje volledig te buiten is gegaan. ,,Met een knuppel naar de buren gaan is vragen om moeilijkheden.”

De buren zijn ondertussen verhuisd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.