Hoogeveen blaast komst cultuurhuis af: omvang van gemaakte kosten nog onbekend

De persconferentie vorig jaar, over het nieuwe cultuurcomplex, met vlnr Pieter-Bas Rebers (Tamboer/Podium), Pieter Jan Huysse (bibliotheek), wethouder Erik Giethoorn, Gerrit Jan Rutgers (Scala) en Jur Stavast (Historische Kring). Foto: DvhN

De gemeente Hoogeveen stopt met de ontwikkeling van een cultuurcomplex op de plek van De Tamboer. Dit theater zou verbouwd worden en onderdak bieden aan andere culturele instellingen. Maar er is geen geld voor.

Het college heeft vandaag besloten om de stekker uit het ambitieuze miljoenenproject te trekken.

De realisatie van het cultuurcomplex kost ongeveer 29 miljoen euro, waarvan de bouwkosten ongeveer 15 miljoen bedragen. Dat geld heeft Hoogeveen niet.

Rekeningen opgemaakt

In het voortraject was 490.000 euro beschikbaar gesteld. Het tracé is niet afgerond. Op dit moment worden de rekeningen opgemaakt om te bepalen hoeveel geld er over is. In elk geval is 62.000 euro besteed aan kosten voor het ontwerp van het cultuurhuis.

Een aantal partijen in de gemeenteraad, de SGP en VVD voorop, trokken al eerder aan de bel over de kosten in relatie tot de financiële positie van de gemeente Hoogeveen. Ze wilden de ontwikkeling voortijdig stoppen.

Toenmalig wethouder Erik Giethoorn wilde daar niet aan. Hij liet bij herhaling weten dat aan stoppen een stevig prijskaartje hing, omdat al een en ander in gang was gezet.

‘Niet realistisch’

Volgens wethouder Janita Tabak is een nieuw cultuurcomplex onder de huidige omstandigheden ‘niet realistisch’. Haar prioriteit ligt nu bij het overeind houden van de bestaande culturele functies.

De gemeente is daardoor terug bij af en gaat met de culturele organisaties een nieuw beleidskader voor cultuur uitwerken.

Drie jaar geleden vroeg de gemeenteraad het college om uit te zoeken wat het kost om alle cultuur onder één dak onder te brengen. Een projectgroep werkte dat idee uit.

Verbouw De Tamboer

De bedoeling was om theater De Tamboer te verbouwen zodat daar ook Het Podium, de bibliotheek, Verhalenwerf, Historische Kring en Scala Centrum voor de Kunsten in gehuisvest zouden worden. Er zou bijna 4600 vierkante meter extra vloeroppervlakte komen, waarvan de culturele instellingen bijna 1400 vierkante meter gemeenschappelijk gebruiken. Maar die poging is nu dus gestrand.

Donderdag praat de raad over de begroting, die op 3 december moet worden vastgesteld.

menu