Hoogeveen herstelt historische fout bij Joodse begraafplaats (met dank aan twee inwoners)

De stoep voor de Joodse begraafplaats aan de Van Echtenstraat loopt nu nog over een deel van de oorspronkelijke begraafplaats, zo hebben twee Hoogeveners ontdekt. De fout wordt hersteld Foto: DvhN

De Joodse begraafplaats aan de Van Echtenstraat in Hoogeveen wordt vergroot, om daarmee recht te doen aan de oorspronkelijke grens. Met dank aan de Hoogeveners Albert Metselaar en Hans Bertels.

De streekhistorici wezen de gemeente Hoogeveen op een historische fout. In de jaren vijftig blijkt een deel van de begraafplaats te zijn toegevoegd aan het openbaar gebied, waarover vervolgens een stoep is aangelegd.

Afspraken

,,Dat was ons niet bekend’’, zegt wethouder Erik Giethoorn. ,,Volgens Joods gebruik is dat not done .’’ Ook handelt de gemeente in strijd met afspraken die in het verleden zijn gemaakt met de Nederlands Israëlitische Gemeenschap Drenthe, als eigenaar van de begraafplaats.

Om de oorspronkelijke (kadastrale) grens te herstellen wordt het gietijzeren hek naar voren gebracht. Daarmee verdwijnt het voetpad. Dat wordt opnieuw aangelegd op de plek waar nu twee parkeerplaatsen liggen. Die worden opgeofferd. De vrijkomende grond ten behoeve van de begraafplaats wordt opnieuw ingezaaid.

Onderhoud

Volgens de wethouder wordt met het schrappen van de twee parkeerplaatsen de parkeerdruk in het centrum niet verhoogd. Ook garandeert de gemeente de zorg voor het onderhoud van de begraafplaats. De kosten voor herstel van de grens van de Joodse begraafplaats zijn ruim 19.000 euro.

Hoogeveen telt in totaal twee Joodse begraafplaatsen. De genoemde begraafplaats aan de Van Echtenstraat is rond 1731 in gebruik genomen en ligt naast de voormalige pastorie van de Grote Kerk in het centrum van Hoogeveen. Die begraafplaats is tot 1831 in gebruik geweest. Er zijn nog twee grafstenen te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe