Hoogeveen is de snorfietskampioen van Drenthe en Groningen

Nergens in Drenthe en Groningen rijden zoveel mensen op een snorfiets als in Hoogeveen. In Loppersum pakken ze het vaakst de brommer.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Hoogeveen heeft relatief gezien de meeste snorfietsen en bijna de minste brommers. In Loppersum is de situatie precies omgekeerd. Daar hebben ze verhoudingsgewijs de minste snorfietsen en de meeste brommers.

Het kleurverloop op de kaart illustreert het aantal snorfietsen per 10.000 inwoners. Klik op een gemeente voor meer informatie. De tekst leest door onder de kaart.

Snorfiets heeft de brommer ingehaald

In het hele land daalt de verkoop van het aantal brommers al jaren en wint de snorfiets terrein. Nederland telt nu 750.000 snorfietsen en 457.000 bromfietsen. In 2012 was het aantal brommers en snorfietsen nog gelijk.

Snorfiets versus bromfiets

Vanaf je 16-de mag je op een brommer of snorfiets rijden, mits je rijbewijs AM hebt.

Brommers
Rijden binnen de bebouwde kom meestal op de rijbaan, tenzij de wegbeheerder anders aangeeft. Buiten de bebouwde kom rijden ze in principe op het fiets/bromfietspad. Bromfietsers moeten altijd een helm dragen. Hun maximum snelheid is 30 km/u op het fiets/bromfietspad in de bebouwde kom, 40 km/u op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom en 45 km/u op de rijbaan. Brommers hebben een gele kentekenplaat met zwarte letters en cijfers.

Snorfietsers
Rijden op het fiets/bromfietspad, tenzij dat ontbreekt of als de wegbeheerder hen naar de rijbaan dirigeert. Op het fiet/bromfietspad geldt geen helmplicht, op de rijbaan wel. De maximum snelheid van snorfietsen is 25 km/u. Ze hebben een blauwe kentekenplaat met witte letters en cijfers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.