Hoogeveen krijgt geboortecentrum voor bevallingen als er behoefte aan is (verloskundigen weten nog van niets)

Het kernteam van de regionale ziekenhuiszorg gaat onderzoeken of in Hoogeveen behoefte is aan een geboortecentrum waar vrouwen kunnen bevallen onder begeleiding van een verloskundige. De Hoogeveense verloskundigen zeggen dat hen nog niets is gevraagd.

Verloskundige Lianne Metselaar zegt over het plan voor het geboortecentrum mede namens haar collega’s in Hoogeveen: ,,Wij horen en lezen inderdaad dat hierover is gesproken maar tot op heden zijn wij niet betrokken geweest bij deze plannen.”’

In het nieuwe toekomstplan van de ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars staat niets over geboortezorg. Terwijl dat wel een heikel punt is, omdat afgelopen najaar de klinische verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal zijn gesloten. Ruim duizend vrouwen in die regio’s en hun verloskundigen moeten sindsdien naar ziekenhuizen in Assen, Groningen, Zwolle, Emmen, Hardenberg of Scheemda reizen voor hun bevalling.

Geen proefballon

Ron Wissink van Huisartsenzorg Drenthe zegt dat het idee voor een geboortecentrum inderdaad niet het toekomstplan staat. Hij zit in het kernteam dat deze week het ziekenhuisplan presenteerde. Het geboortecentrum is volgens hem zeker geen proefballon. ,,Er is over gesproken in het kernteam dat een geboortecentrum in Hoogeveen misschien een mogelijkheid zou kunnen zijn. Dan moeten we eerst onderzoeken of zwangeren en verloskundigen er wel behoefte aan hebben. Als blijkt dat een grote groep zegt: ‘dat lijkt ons ideaal’, dan gaan we er mee aan de slag.”

Verplaatste thuisbevalling

Het geboortecentrum moet een plek zijn voor iemand die in een huiselijke sfeer op een centrale plek wil bevallen onder begeleiding van een verloskundige. ,,Het is een verplaatste thuisbevalling. Het kan een goed alternatief zijn voor zwangeren die in de plattelandsgebieden wonen. Als er iets gebeurt in het laatste stadium van een bevalling kan het vervelend zijn om in een afgelegen dorp ver van hulp te zitten.”

Centrale plek

In een geboortecentrum kan een vrouw, die niet kiest voor een ziekenhuisbevalling, volgens Wissink op een centrale plek met een ambulance in de buurt op een relaxte manier bevallen. ,,Een bevalling kan ineens anders lopen dan verwacht. Met de ambulance kan een vrouw dan in noodgevallen snel naar een ziekenhuis met klinische verloskunde worden gebracht.”

Het geboortecentrum voor bevallingen zou volgens Wissink in of bij het ziekenhuis gevestigd kunnen worden. Het biedt iets anders dan een ziekenhuisbevalling. Een geboortecentrum heeft in principe niets meer dan thuis, behalve in sommige gevallen een bevalbad of de mogelijkheid tot het krijgen van pijnstilling in de vorm van lachgas (alleen in Amsterdam). Meestal gaan moeder en kind een uur of twee na de bevalling weer naar huis.

Zorgverzekeraar

Wissink benadrukt dat nog onduidelijkheid is of er een behoefte is aan een geboortecentrum. ,,Dat gaan we wel serieus onderzoeken.” Leonore de Bakker van Zilveren Kruis Achmea heeft op een bijeenkomst in het gemeentehuis van Hoogeveen gezegd dat de zorgverzekeraar bij wil dragen aan de financiering als blijkt dat er behoefte is aan een geboortecentrum. Verloskundige Metselaar reageert inhoudelijk niet op het idee voor het geboortecentrum, omdat zij niets rechtstreeks heeft gehoord van de plannenmakers.

Toekomstplan

In het toekomstplan staat dat acute en complexe zorg worden verplaatst naar de ziekenhuizen in Emmen, Assen en Scheemda. Patiënten kunnen volgens de plannenmakers in Stadskanaal en Hoogeveen straks alleen nog terecht voor eenvoudige spoedhulp en voor planbare zorg, waarvoor een afspraak moet worden gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.