Hoogeveen schrapt toeristenbelasting voor kinderen tot 16 jaar: 'Met dat geld kun je als gezin leuke dingen doen'

Hoogeveen zet erop in dat gezinnen met kinderen er vaker voor kiezen vakantie te vieren op een camping op het grondgebied van deze gemeente. Foto: Archief Harry Tielman

Hoogeveen heft, als enige gemeente in Drenthe, per direct geen toeristenbelasting meer voor kinderen tot 16 jaar. De maatregel past in het streven om de kindvriendelijkste gemeente van Nederland te worden.

Het schrappen van de toeristenbelasting voor kinderen tot 16 jaar moet het voor jonge gezinnen aantrekkelijker maken om voor een camping of vakantiehuisje in de gemeente Hoogeveen te kiezen.

De belasting wordt geheven op basis van het aantal overnachtingen op een recreatiebedrijf. Het tarief in de gemeente Hoogeveen bedraagt 1,10 euro per persoon per overnachting. Voor vakantie-onderkomens en stacaravans gelden vaste tarieven op jaarbasis.

Met een speciale button van de gemeente kunnen recreatieondernemers laten zien dat ze ‘kindvriendelijk’ zijn. Hoogeveen is in Drenthe de enige gemeente die de toeristenbelastingvrije leeftijdsgrens tot 16 jaar heeft opgerekt. In gemeente De Wolden en gemeente Noordenveld is die grens vastgesteld op 12 jaar.

Goede zaak voor campingeigenaren

Campingeigenaren, die jaarlijks veel gezinnen ontvangen, juichen het initiatief toe. ,,Een goede zaak’’, vindt eigenaresse Alie Okken van camping De Eikenhof in Hollandscheveld. In de schoolvakanties ontvangt ze veel jonge gezinnen met kinderen tot 12 jaar. ,,Bij meerdere kinderen kon het bedrag over een verblijfsperiode best oplopen voor zo’n gezin. Daar kunnen ze nu leuke dingen mee doen.’’

Voorbeeldje. Een gezin met 4 kinderen dat nu geen toeristenbelasting meer hoeft te betalen en twee weken (13 overnachtingen) op een camping staat, bespaart 57,10 euro. De gemeente Hoogeveen inde in 2017 85.000 euro aan toeristenbelasting. De opbrengst over 2018 is nog niet bekend.

Ondanks dat geen toeristenbelasting meer wordt geheven voor kinderen tot 16 jaar, verwacht Hoogeveen geen derving van inkomsten. ,,We verwachten dat afschaffing van de toeristenbelasting tot 16 jaar een aanzuigende werking heeft op het aantal toeristen dat onze gemeente aandoet’’, laat een woordvoerder weten. Recreatieschap Drenthe onderzoekt momenteel het stelsel van toeristenbelasting en bekijkt hoe gemeenten er in de toekomst mee om kunnen gaan.

Hoogeveen is een bescheiden speler

De gemeente Hoogeveen is in toeristisch/recreatieve zin een bescheiden speler. Bij het in 2010 opgerichte Toeristisch Recreatie Ondernemers Platform (TROP) zijn een veertigtal bedrijven aangesloten. De stichting houdt zich bezig met het opzetten van gezamenlijke activiteiten voor sterking van recreatie en toerisme in Hoogeveen.

Volgens voorzitter Rense Schonewille, tevens eigenaar van een mini-camping in Nieuweroord, komt de maatregel voor het schrappen van toeristenbelasting voor kinderen tot 16 jaar uit de koker van de gemeente. ,,Hoogeveen is daar echt goed mee bezig’’, vindt hij. ,,Ze willen graag een kindvriendelijke gemeente worden.’’

De nieuwe marketingcampagne van Hoogeveen richt zich op de doelgroep gezinnen met jonge kinderen. Daarbij wordt samengewerkt met winkeliers, de horeca, scholen en bedrijven. Om de doelstelling kracht bij te zetten wordt gedacht aan de invoering van een spaarkaart voor kinderen en activiteiten en evenementen voor en door kinderen.

Ook wil de gemeente zich, soms letterlijk, verplaatsen in de kinderen. Het blikveld van kinderen ligt al snel een meter lager dan die van volwassenen. Ook daar wil Hoogeveen bij activiteiten rekening mee houden.

menu