Hoogeveen scoort landelijk met vrijwilligerswerk door asielzoekers

In Hoogeveen hebben vorig jaar 118 asielzoekers van 25 verschillende nationaliteiten vrijwilligerswerk gedaan. Daarmee scoort dit azc het best in Nederland.

In 2017 waren er in totaal 477 vrijwilligersklussen waarbij asielzoekers betrokken waren. Deze en andere jaarcijfers werden dinsdag gepresenteerd in het asielzoekerscentrum (azc) in Hoogeveen.

Klussen

Tuinonderhoud, verven, schoonmaken, flyeren, opbouwen en afbreken: onder de noemer Aan de slag worden zoveel mogelijk vluchtelingen gekoppeld aan een klus.

Volgens kenniscentrum Pharos, dat de doelstellingen voor de azc’s formuleert, is het Hoogeveense azc zelfs koploper. ,,Het is weliswaar geen wedstrijd’’, sprak een woordvoerster, ,,maar van de 27 landelijke gemeenten die aan project Aan de slag meedoen, staat Hoogeveen bovenaan. Er is hier in korte tijd al veel bereikt als het om vrijwilligerswerk voor asielzoekers gaat.’’

Cultuurverschillen en taalbarrière

Maar dat gaat niet vanzelf, lieten organisaties die klussen aanboden weten. Cultuurverschillen en een taalbarrière zitten soms lelijk in de weg. Toch waren de ervaringen positief. ,,Het is gezellig en we kunnen veel van elkaar leren’’, zei een medewerkster van zorgcentrum De Westerkim. ,,Het zijn harde werkers’’, voegde de organisatie van metalfestival Occultfest er aan toe.

In totaal hebben 31 verschillende organisaties klussen aangeboden, het dubbele van wat de opdracht was. Ook werd de doelstelling van 300 zogeheten vrijwilligerskoppelingen ruim overschreden. De 118 bewoners die meededen spraken vijftien verschillende talen.

‘Je wordt ook erkend als mens’

In het Hoogeveense azc verblijven momenteel 454 bewoners. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is het verrichten van vrijwilligerswerk in meerdere opzichten goed. ,,Je doet niet alleen wat terug voor de samenleving, maar je wordt zelf ook erkend en herkend als mens’’, gaf de locatiemanager aan.

Stichting Welzijnswerk (SWW) Hoogeveen, waar Aan de slag onder valt, is erg tevreden over de resultaten in het eerste jaar dat het project draait.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.