Hoogeveen wil geld steken in overdekte kunstijsbaan

De gemeente Hoogeveen is bereid te investeren in de overdekte kunstijsbaan, mocht deze daar komen. Het zou gaan om 1 miljoen euro voor de bouw.

Daarnaast wil de gemeente de infrastructuur en de parkeergelegenheid aanleggen en stelt ze het terrein in het Bentinckspark waar de ijsarena gepland is ‘gratis’ beschikbaar. Dit pakket, inclusief investering van 1 miljoen euro, wordt bevestigd door het bestuur van de ijsbaanstichting en ondernemer Wim van de Beld, die als ambassadeur fungeert.

Deadline

Wethouder Jan Steenbergen van sport wil niet reageren op deze financiële constructie. Via een woordvoerder laat hij weten nog in gesprek te zijn met het ijsbaanbestuur. Het definitieve voorstel over de kunstijsbaan moet nog wel de goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Eerder al zei de wethouder dat Hoogeveen niet bijdraagt in de exploitatie van een ijsbaan of garant staat voor investeringsbedragen.

,,De exploitatie is ook rond’’, zegt voorzitter Johan Tillema. ,,We focussen ons nu op de losse eindjes in de totale financiering van het project van zo’n 15 miljoen euro.’’ Hij is optimistisch dat Hoogeveen volgende maand met een doortimmerd financieel plan bij de provincie aanklopt.

De provincie heeft Hoogeveen en Assen, dat ook in de race is voor een overdekte kunstijsbaan, een deadline gesteld. Voor 1 januari moeten de initiatiefnemers met het water voor de dokter. Gedeputeerde Henk Jumelet wil dan de definitieve plannen hebben voor een Drentse ijsbaan, zodat een keuze gemaakt kan worden. Lukt dat niet, dan gaat de (bouw)subsidie van maximaal 5 miljoen euro aan de neus van de initiatiefnemers voorbij en moet Drenthe het langer stellen zonder kunstijs.

Vijf voor twaalf

Alle betrokkenen bij de plannen voor een kunstijsbaan in Hoogeveen geven nog even vol gas. Vooral burgemeester Karel Loohuis en de ondernemers Ewout Klok en Wim van de Beld praten zich de blaren op de tong. Deze Hoogeveense ambassadeurs proberen een bedrag van om en nabij 3 miljoen euro bijeen te harken, als onderdeel van de totale investering.

Het is vijf voor twaalf, erkent Ewout Klok. ,,Maar ik blijf optimistisch over de Hoogeveense kansen.’’ Dat het al een tijd rustig is rond het lokale initiatief betekent volgens Klok niet dat er niets gebeurt. ,,Wij doen niet aan het oplaten van proefballonnetjes. Het gaat ons om zekerheden, garanties.’’ Collega Wim van de Beld meent dat Hoogeveen de beste papieren heeft. Dat het Factory Outlet Center (FOC) in Assen is afgeblazen legt Hoogeveen geen windeieren, meent hij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.