Hoogeveen wil roofvogelshows niet ontmoedigen

De gemeenteraad van Hoogeveen zegt het dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben staan, maar een politieke meerderheid wil geen ontmoedigingsbeleid voeren voor shows met roofvogels.

Dat bleek donderdagavond.

‘Deze dieren zijn erg gevoelig voor prikkels’

SP, GroenLinks, PvdA en D66 wilden dat de gemeente Hoogeveen extra regels stelt aan roofvogelshows. Aanleiding was een tentoonstelling van roofvogels en uilen die op (koop)zondag 29 oktober op de Hoofdstraat in Hoogeveen te zien was. ,,Deze dieren zijn erg gevoelig voor prikkels’’, stelde Jeroen Pomper van de SP. ,,Die moet je niet blootstellen aan een massa mensen of, in het geval van uilen, daglicht.’’

De partijen vinden dergelijke shows, uit oogpunt van dierenwelzijn, ongewenst. Ze riepen het college op om houders van roofvogels niet in te zetten bij activiteiten die door de gemeente worden georganiseerd of bekostigd en zich aan te sluiten bij de oproep van Amsterdam en Den Haag om gemeenten meer bevoegdheden te geven om beperkingen te stellen aan evenementen met dieren.

‘Verkeerd signaal’

Ook gaat van het houden van roofvogelshows volgens de vier politieke partijen een verkeerd signaal uit. ,,Het kan de vraag onder particulieren aanwakkeren en hiermee een stimulerende werking hebben voor illegale verkoop’’, zo menen SP, GroenLinks, PvdA en D66. Een gemeentelijk verbod op deze evenementen is niet toegestaan.

‘Voldoende wet- en regelgeving’

De overige partijen (VVD, CDA, Gemeentebelangen en ChristenUnie) hadden het beste voor met dierenwelzijn, lieten ze weten, maar steunden de motie niet. Ze vinden dat er landelijk voldoende wet- en regelgeving is op dit gebied. Daarmee werd de motie met 18 tegen 9 stemmen verworpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.