Hoogeveen zoekt nieuwe woonwijk voor 400 huizen

Hoogeveen wil in tien jaar netto 1100 nieuwe woningen bouwen. Voor 400 huizen zoekt de gemeente naar een uitbreidingslocatie, als vervolg op Erflanden.

Het aantal huishoudens in Hoogeveen groeit de komende jaren door, zo blijkt uit de concept Woonvisie 2017-2020. Van krimp is geen sprake, blijkt uit langjarige prognoses. Bij het totaal van 1100 nieuwe woningen is ook rekening gehouden met de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Om voldoende beschikbare en gevarieerde woningen in Hoogeveen te hebben, moet de gemeente afwijken van het huidige beleid dat alleen woningen worden gebouwd op bestaande bouwlocaties (het zogeheten inbreiden). Gemiddeld komt zo’n 30 procent van deze plannen vertraagd of helemaal niet van de grond, omdat de ontwikkeling op problemen stuit of locaties zich niet lenen zich voor elk type woningen.

Volgens wethouder Anno Wietze Hiemstra komt er geen tweede woonwijk met de omvang van Erflanden (ruim 1100 huizen). ,,Maar bij een groep inwoners is duidelijk behoefte aan koop- en huurwoningen zoals in die nieuwbouwwijk’’, zegt hij. ,,We gaan dus op zoek naar uitbreidingslocaties bij Hoogeveen.’’

Bij die zoektocht is de gemeente grotendeels afhankelijk van andere partijen, zoals projectontwikkelaars en investeerders. Hoogeveen heeft zelf te weinig gronden in bezit om een nieuwbouwwijk te realiseren. Hiemstra heeft al een paar locaties op het oog, maar wil daar nog niets over kwijt.

Behalve voldoende beschikbare en betaalbare woningen, betrekt de gemeente ook de woonomgeving en het welbevinden van bewoners in de nieuw visie. Hoogeveen zoekt onder meer draagvlak in een wijk en/of dorp voor een ‘extreme makeover’. De gemeente heeft Schoonvelde West, Schutlanden West, Kattouw, Elim, Noordscheschut en Hollandscheveld op het oog.

Binnen vijf jaar moet duidelijk worden waar bewoners het meest zien in verbetering van de openbare ruimte, de sociale huurwoningen, de particuliere voorraad en duurzaamheid van de woningen. ,,De bedoeling is dat alle partijen daar aan bijdragen’’, schetst Hiemstra. De gemeente wil er geld beschikbaar voor stellen, maar corporaties en bewoners moeten die bereidheid ook tonen, stelt de wethouder.

Deze en andere plannen staan in de concept Woonvisie, die tot 11 januari ter inzage ligt. Begin december wordt nog een informatieavond gehouden. De raad neemt in april volgend jaar een besluit over de visie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.