Noëlle van de Meent (links) krijgt een bloemetje van haar collega na haar dappere actie waarmee ze het leven van een kindje heeft gered.

Hoogeveense Noëlle (16) redt kindje van 1,5 jaar van verstikkingsdood: 'Wat er door mij heen ging is onbeschrijfelijk'

Noëlle van de Meent (links) krijgt een bloemetje van haar collega na haar dappere actie waarmee ze het leven van een kindje heeft gered. Foto: Andre Weima Fotografie

Een heldhaftige actie van Noëlle van de Meent. De 16-jarige Hoogeveense heeft woensdag dankzij haar koelbloedige optreden een kindje van anderhalf van de verstikkingsdood gered.

Noëlle werkt sinds afgelopen zomer bij een tankstation in Hoogeveen. Ook woensdag was ze aan het werk. Terugblikkend vertelt ze: „Wat er precies is gebeurd, is voor mij lastig te vertellen.Wat ik nog kan herinneren is dat er een vrouw voor het raam van mijn kassa stopte met haar auto en om hulp begon te schreeuwen.”

In een reflex is Noëlle naar buiten gerend. „Al snel werd duidelijk dat het kindje stikte in iets. Vanaf dat moment is het voor mij één grote zwarte vlek en kan ik alleen maar vertellen wat ik heb gehoord van anderen.”

Noëlle bedacht zich niet en koos voor de zogenaamde Heimlich manoeuvre. Dat zorgde ervoor dat er een groot stuk brood uit de keel van het kind schoot, dat al paars aanliep. Ze was op tijd. De dreumes kon weer ademhalen.

Heimlich manoeuvre

„De Heimlich manoeuvre is een manier om de luchtwegen weer vrij te maken in geval van verstikking. Maar het is bij een kindje van 1,5 jaar niet helemaal de manier waarop je het moet doen. Op die manier kun je namelijk de organen beschadigen. Ik hoop dan ook dat ik het op de juiste, kindvriendelijke, manier heb gedaan’’, zegt Noëlle bedeesd.

Op school had ze wel eens van deze methode gehoord, maar echt diep werd er in de lessen niet op ingegaan. „Toch vond ik het erg interessant om te weten hoe dat moet, dus heb ik me er zelf in verdiept. Eigenlijk heb ik het gewoon van internet geleerd.”

Noëlle is nog altijd onder de indruk van wat er is gebeurd. „Wat er door mij heen ging is onbeschrijfelijk. Enerzijds was er enorme paniek, maar ergens wist ik ook dat ik rustig moest blijven. Eigenlijk heb ik geen moment getwijfeld. Je geeft op zo’n moment alles wat er in je zit. De ergste gedachte lijkt mij: wat als ik niet had geholpen?”

Tegelijkertijd stond ze ook wel versteld van haar eigen daadkracht. ,,Ik dacht dat ik zou blokkeren wanneer iets dergelijk zou gebeuren, dat ik niet meer zou functioneren. Gelukkig was dit niet het geval.” Het moment dat ze weer naar binnen liep, ging er van alles door haar heen.

,,Maar ik stond voornamelijk te trillen. Ik ben vrijwel direct weer achter de kassa gesprongen om de klanten verder te helpen. Toen mijn collega dat werk van mij overnam, kwam pas de echte shock. Wanneer ik erover moet praten probeer ik terug te denken aan het moment, maar het is voor mij helemaal niet duidelijk wat er nou precies is gebeurd. Ik ben voornamelijk de verhalen en reacties van klanten aan het navertellen. Dat gevoel vind ik moeilijk”, vertelt ze aangeslagen.

Bedanken

Noëlle heeft na afloop geen contact meer gehad met moeder en kind. „Ik heb gehoord dat de moeder in de loop van de middag nog wel naar het tankstation heeft gebeld om te bedanken voor de hulp.”

Ze mag trots zijn op haar daadkracht. Toch blijft ze bescheiden. „Ik zou niet kunnen zeggen dat ik echt trots op mezelf ben. Ik heb gedaan wat ik moest doen en hoop dat andere mensen dit net zo normaal vinden als ik. Ook besef ik niet echt wat ik heb gedaan, gewoon omdat ik er geen beeld bij heb. Gelukkig heb ik ook nooit eerder zoiets meegemaakt, maar ik heb hiervan wel geleerd dat ik niet bang hoef te zijn dat ik blokkeer in zulke situaties.''

Noëlle hoopt dat haar verhaal andere mensen aan het denken zet. „Het zou zo veel helpen als iemand gewoon weet wat hij of zij moet doen in een vergelijkbare situatie. Toch denk ik dat velen niet verwachten dat zij ooit in zo’n situatie zullen belanden. Ik dacht dit ook altijd, maar zo zie je maar weer.”

menu