Hoogeveense cultuurclubs fuseren

Het college van B en W van Hoogeveen is akkoord met de fusieplannen het Podium, de bibliotheek/museum en de raad van commissarissen van De Tamboer. De partijen gaan nu om tafel om een stappenplan te maken.

De fusie moet ervoor zorgen dat er ‘een sterke culturele partij ontstaat die het culturele leven in Hoogeveen verder laat bruisen’, aldus wethouder Erik Giethoorn (CDA).

Bezuinigingen

Doordat de partijen fuseren, kan er efficiënter worden gewerkt op het gebied van bedrijfsvoering en huisvesting. ,,Iedereen heeft bijvoorbeeld een eigen marketingafdeling. Door die samen te voegen, krijgen we meer slagkracht krijgen’’, legt de directeur van De Tamboer, Jan Werkhoven uit.

De gemeente bezuinigde de afgelopen jaren flink in de cultuursector. De drie partijen waren daarom genoodzaakt om meer samen te werken. Werkhoven: ,,Door deze fusie kunnen wij meer cultuur aanbieden voor minder geld. Het is ons doel dat iedere Hoogevener minstens twee keer per jaar een activiteit van ons bezoekt.’’

Moeizaam

De aanloop naar de eenwording verliep niet zonder slag of stoot. In 2012 zag bestuursvoorzitter Jan Derks van cultuurcentrum het Podium een samenwerking nog niet zitten. ,,We richten ons op totaal verschillende doelgroepen die moeilijk door één deur kunnen’’, zei hij destijds.

Volgens wethouder Giethoorn is dat nu anders. ,,De partijen hebben elkaar goed gevonden.’’ Werkhoven beaamt dat: ,,Het ging destijds mis omdat we allemaal onze eigen belangen verdedigden. Nu zijn we om tafel gegaan met een gezamenlijk doel: meer cultuur in Hoogeveen.’’

Banen

Wat voor gevolgen de fusie heeft voor de huisvesting van de partijen is nog onduidelijk. Werkhoven: ,,Als iedereen dat wil, dan is het mogelijk om met zijn allen onder één dak te gaan.’’ Ook over eventuele banen die op de tocht staan is nog niks bekend. ,,Dat is niet de insteek van deze fusie. Maar het valt ook niet uit te sluiten dat er in de toekomst functies verdwijnen.’’

Het college helpt de instellingen bij het fusieproces en trekt 57.500 duizend euro uit voor de inhuur van een fusie-expertise.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.