Hoogeveense ondernemers overwegen aangifte om FNV-staking met luchtbuksen

De Hoogeveense ondernemersvereniging HOC overweegt aangifte na de FNV-staking van donderdag. ,,Deze actie is echt schofterig.”

De actie van werknemers van Fokker en Ardagh voor een betere metaal-cao leidde op sociale media tot veel beroering. De stakers liepen door de Hoofdstraat met luchtbuksen en lieten voor cultuurcentrum de Tamboer carbid knallen. Een symbolische actie, zei FNV-woordvoerder Marijke Eggengoor. ,,We schieten de werkgevers niet neer, maar de stakers vuren waarschuwingsschoten.”

Ongemak over luchtbuksen bij FNV-protest in Hoogeveen
Lees verder

Op zijn minst excuses

Bij voorzitter van de HOC Ewout Klok stroomden donderdag boze berichten van Hoogeveense ondernemers binnen. De HOC onderzoekt nu wat de mogelijkheden zijn voor aangifte. ,,Ik ben geen jurist, dus ik zou niet weten op welke gronden dat moet. Maar we zoeken het uit.”

Hoe dan ook wil de ondernemersvereniging op zijn minst excuses van de FNV. ,,Die uitspraak over waarschuwingsschoten kan echt niet. Wat is dan de volgende stap? Werkgevers wel neerknallen?”, briest Klok.

'Ik weet niet of een geweer een luchtbuks is'

De Hoogeveense ondernemers waren volgens Klok niet op de hoogte van de plannen van de vakbond. ,,Vakbonden hebben de mond vol van een veilige werkomgeving. En dan gaan ze zelf door de Hoofdstraat lopen met luchtbuksen, waar op dat moment Sinterklaasinkopen worden gedaan en kleine kinderen lopen. Laat ze zich eens verplaatsen in de mensen die in de Hoofdstraat werken en geconfronteerd worden met geweren. Ik zie niet dat het een luchtbuks is. Ik weet ook niet of die al dan niet geladen is”, stelt Klok.

Burgemeester Karel Loohuis heeft zich nog niet uitgesproken over de kwestie. De gemeente Hoogeveen wil van justitie weten of de beelden van de protestmanifestatie reden zijn voor stappen tegen de vakbond. ,,Wat we op de foto’s zien, mag in puur juridische zin niet. Maar we moeten hier echt verder naar kijken. Je moet het ook plaatsen in de context van de demonstratie en bepalen of het wel of niet door de beugel kan’’, zei de OM-woordvoerster vrijdag.

'Niet te vergoeilijken'

Ook van de zijde van de politie, die niet bij de demonstratie aanwezig was, blijft het stil. Laf, vindt Klok. ,,Vakbonden zijn bij voorbaat tegen werkgevers. Laten we nou beginnen met elkaar te praten. Staken op deze manier valt niet te vergoeilijken”, stelt Klok.

Een meerderheid van de stemmers op de poll van Dagblad van het Noorden is het daarmee eens. Van de 462 mensen die afgelopen weekend de poll invulden vind de overgrote meerderheid (373 stemmers) dat de FNV met deze actie te ver is gegaan.

De FNV was zondag niet bereikbaar voor commentaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.