Hoogeveense raad morrend akkoord met 3,5 ton voor uitwerking ijsbaan/zwembadplan

Even 350.000 euro op tafel leggen voor kosten die gemaakt worden om het plan voor de gecombineerde zwembad/kunstijsbaan uit te werken: een deel van de Hoogeveense raad had er grote moeite mee.

Uiteindelijk ging een politieke meerderheid wel akkoord, maar het was een moeizame bevalling. Want waar stemde de gemeenteraad nu precies mee in? Wat zijn die kosten? Waar wordt het geld aan uitgegeven? ,,Wat krijgen we nu voor die 3,5 ton’’, vroeg fractievoorzitter Peter Scheffers van D66 zich af. Hij kreeg bijval van PvdA, SGP, SP en GroenLinks. Deze partijen stemden tegen, maar ze konden niet voorkomen dat het geld beschikbaar werd gesteld.

‘Het begint met duidelijkheid’

,,Dit gaat eigenlijk niet over 350.000 euro, maar over tientallen miljoenen’’, stelde fractievoorzitter Inge Oosting van de PvdA. Ze wees daarbij op de totale investering voor zwembad/kunstijsbaan van bijna 32 miljoen euro. Partijen misten zorgvuldigheid, volledigheid en transparantie. ,,Het begint met duidelijkheid’’, vond Brand van Rijn (SGP).

Het CDA vond dat donderdagavond eigenlijk geen goede afweging kon worden gemaakt, omdat alle informatie nog niet bekend is. ,,Laten we een goede, integrale afweging maken op 28 juni’’, stelde Erik-Jan Kreuze voor. De trein mag volgens hem ondertussen ‘gewoon doorrijden’.

Sixpack Red Bull

,,Het wordt een zware zomer’’, schetste hij het komende proces. Om het college alert te houden had Kreuze een sixpack Red Bull meegenomen. ,,Dan krijgt u vleugels’’, parafraseerde hij de bekende reclameslogan. Gemeentebelangen wilde niet al te moeilijk doen over het gevraagde voorbereidingskrediet. ,,Dit is de consequentie van een eerder besluit’’, hield fractievoorzitter Jacob van der Heide de andere fracties voor.

VVD en D66 vroegen zich ondertussen af of de deadline van zwembad/kunstijsbaan nog wel gehaald wordt, nu er ingezet wordt op een koppeling tussen beide voorzieningen. Eventuele vertraging kan het miljoenenproject niet gebruiken. Uiterlijk in december volgend jaar moet deze voorziening operationeel zijn. Mocht dat niet lukken dan kan Hoogeveen fluiten naar de provinciale bouwsubsidie van 5 miljoen euro.

‘In juni/juli krijgt u de antwoorden’

Wethouder Erwin Slomp deed -in lijn met zijn voorganger Jan Steenbergen- geen keiharde toezegging. ,,We koersen nog steeds op eind 2019 af.’’ Over alle vragen en opmerkingen met betrekking tot de 350.000 euro voor voorbereidingskosten kon hij kort zijn: ,,Om antwoorden te krijgen is die investering nodig. We maken nu kosten om straks een weloverwogen besluit te kunnen nemen over het eindplaatje. In juni/juli krijgt u de antwoorden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.