Hoogeveense raad zet sein op groen voor kunstijsbaan met zwembad

Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Hoogeveen schaarde zich donderdagavond achter het voorstel om de bouw van de kunstijsbaan te combineren met een zwembad door nog eens 15,6 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Dat bedrag is bestemd voor de komst van het zwembad, nadat de de gemeenteraad vorig jaar al 4,1 miljoen euro had uitgetrokken voor de overdekte kunstijsbaan. Ook stelde de gemeente zich toen garant voor nog eens 9,7 miljoen euro. De totale gemeentelijke bijdrage in het prestigieuze project bedraagt daarmee bijna 20 miljoen.

Risico’s

De fracties van de PvdA, SGP, twee raadsleden van het CDA en eentje van D66 stemden tegen het voorstel. Zij vrezen voor de risico’s en vinden het voorstel onverantwoord of onvoldoende onderbouwd. Ook werd gewezen op de dreigende miljoenentekorten bij de gemeente en omvangrijke miljoeneninvesteringen die in de pijplijn zitten. Het voorstel werd niettemin met 23 voor en 6 stemmen tegen aangenomen.

Daarmee is het miljoenenproject nog geen gelopen race. Er komt nog een onafhankelijk onderzoek door de Rekenkamer naar de financiële onderbouwing en procedure. Verder liggen er toezeggingen van de wethouder dat vóór de schop de grond in gaat volledige duidelijkheid moet bestaan over het financiële verhaal, inclusief de provinciale bouwsubsidie van 5 miljoen. De afspraak is dat de ijsbaan op 1 januari 2020 in gebruik moet zijn, maar er wordt getwijfeld of die deadline haalbaar is.

Aanbesteding

Mocht uit de aanbesteding blijken dat de bouw meer tijd vergt, dan ontstaat een nieuwe situatie en zal de wethouder daarover opnieuw in gesprek gaan met de provincie. Dat heeft de wethouder de raad toegezegd. Verder wordt bij de aanbesteding van het project de voorwaarde opgenomen dat alleen begonnen kan worden als de financiering volledig rond is. Lukt een en ander niet, bijvoorbeeld omdat er toch meer geld nodig is, dan klopt de wethouder opnieuw bij de raad aan.

De politieke worsteling over het prestigieuze project is groot. Een aantal raadsleden legde een stemverklaring af, waarin ze ‘onder voorbehoud’ en ‘ja, mits’ akkoord gingen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.