Stichting Altijd Zorg op 't Ruige Veld in Rolde.

Hoogleraar: gemeente speelde het niet slim met 't Ruige Veld in Rolde

Stichting Altijd Zorg op 't Ruige Veld in Rolde. Foto: Jeroen Kelderman

De gemeente Aa en Hunze heeft niet slim gehandeld met de sluiting van ‘t Ruige Veld in Rolde, oordeelt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

,,De gemeente staat op een 1-0 achterstand”, zegt De Vries. De rechtbank schorste woensdag het bevel van burgemeester Anno Wietze Hiemstra. De stichting Altijd Zorg mag door de uitspraak voorlopig zorg blijven verlenen in Rolde, tot opluchting van de 24 bewoners van de zorginstelling.

De bewoners zijn van diverse pluimage: ex-gedetineerden, mensen met een taakstraf, jongvolwassenen die dagbesteding krijgen en mensen die er beschermd wonen.

Wonen en brandveiligheid

De gemeente grijpt nu het permanent wonen (in strijd met het bestemmingplan) en de slechte brandveiligheid van het gebouw aan om Altijd Zorg uit het gebouw te krijgen.

Professor De Vries zet zijn vraagtekens bij deze maatregelen. ,,Wat schiet je ermee op. Dan zoekt de stichting een ander gebouw. Die zit nu op een afgelegen plek in het bos. Wil je de stichting liever midden in Rolde of Gieten hebben?”

De Vries denkt dat het moeilijk is Altijd Zorg en de cliënten uit het pand te krijgen. Ondanks argumenten van gemeente en Inspectie Gezondheidszorg dat onder meer de zorg onder de maat is, personeel onvoldoende gekwalificeerd is en er drugs worden gebruikt.

,,Dat las ik ook. Dan denk ik, nou en? Is dat nu zo erg? De laatste maanden is er volgens rapporten weinig gebeurd. De bewoners voelen zich er senang.”

Bedenkingen bij financiering

Er zijn bedenkingen bij de financiering van de zorg van Altijd Zorg. De cliënten hebben geen zorgindicatie en krijgen dus geen geld van de gemeente om hun zorg te betalen. Wie Altijd Zorg betaalt, is de grote vraag.

De stichting zegt een externe geldschieter te hebben. Het zou Johan Haverkamp uit Enschede zijn, die bedrijven in de afvalverwerking heeft. Haverkamp staat ingeschreven als penningmeester van de stichting Altijd Zorg.

De hoogleraar bestuurskunde denkt dat de gemeente Aa en Hunze de ‘geëigende kanalen’ moet bewandelen. ,,Wacht het eindrapport van de inspectie af en laat de politie onderzoek doen naar de geldstromen van de stichting. Je moet bewijs verzamelen, dan sta je sterker in een nieuwe rechtszaak.”

Optreden tegen slechte zorg

Burgemeester Hiemstra wilde met zijn bevel tot sluiting aangeven dat hij optrad tegen de slechte zorgverlening van Altijd Zorg. Daarbij speelden volgens hem ook ‘recente gebeurtenissen met verwarde mensen’ een rol.

Professor De Vries meent dat de burgemeester zich daarmee wilde indekken als het onverhoopt mis was gegaan in Rolde. ,,Het is een symbool naar de buitenwereld. Om aan te geven dat je er alles aan gedaan hebt om incidenten te voorkomen.”

menu