Hoop op knaloranje kruispunten

De bewoners van drie kernen Zwiggelte, Oranje en Elp hopen op knaloranje asfalt ter hoogte van vier gevaarlijke kruisingen met het Oranjekanaal.

Al jarenlang gebeuren er veel ongelukken op de vier beruchte kruisingen. Het gaat om de kruispunten aan het Oranjekanaal: Zwiggelterweg-Elperweg, Bungalowpark Het Hart van Drenthe-Oranjekanaal N.Z., Halerweg-Hoofdstraat en Schoonloërweg-Tilburgstraat.

Black spot

De gemeente Midden-Drenthe noemt de Zwiggelterbrug een ‘black spot' omdat er zoveel ongelukken gebeuren. Het is de nummer 2 en de nummer 4 (beide kanten van de brug) in de ongevallen top 5 van Midden-Drenthe met respectievelijk 12 en 10 ongelukken in de rapportages tussen 2006 en 2010. De gemeente en omwonenden melden dat er veel meer ongelukken gebeuren dan er geregistreerd worden, omdat het bij materiële schade zonder politie wordt afgehandeld.

In 2011 waren er bovendien twee dodelijke ongelukken op de doorgaande Halerweg, omdat dit eenzijdige ongelukken waren zijn deze als ‘incident' opgenomen. Bij de kruising bij Zuidveld reed een auto het terras van het restaurant op. Daarbij raakte niemand gewond, maar het zette de omwonenden wel op scherp.

Knaloranje

Dorpsbelangen van de dorpen Zwiggelte, Elp-Zuidveld en Oranje zetten zich in voor veiliger kruispunten. Een van de oplossingen is om de wegvlakken bij de kruispunten knaloranje te maken, met een knipoog naar het Oranjekanaal. Dat moet ervoor zorgen dat de kruispunten beter worden opgemerkt. Het oranje asfalt is van het soort ZOAB (zeer open asfaltbeton of fluisterasfalt) en wordt niet glad als het regent, en de kleur vervaagt ook niet.

Omwonenden zijn enthousiast, zegt Elly Middelbos voorzitter van Dorpsbelangen Elp-Zuidveld. ,,Het is heel gevaarlijk, daarom hebben wij aan de bel getrokken. Het plan heeft er inzage gelegen en bewoners zien het zitten.''

Geen stoplichten

Woensdag wordt het voorstel voor de vier kruisingen aan de provincie Drenthe voorgelegd. De provincie betaalt een deel van de verkeersmaatregelen die samen 250.000 euro kosten. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt: ,,Als de provincie hiermee akkoord gaat, kan het plan volgend jaar ter goedkeuring naar het college.'' Dit project past in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan van de gemeente om wegen veiliger te maken. En dat allemaal zonder stoplichten, want daar is de gemeente nog steeds fel tegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.