Hoop voor blaarkop en lakenvelder

Er is weer hoop voor het zeldzame koeienras. Landbouwminister Schouten vraagt provincies geld in te zetten voor lakenvelders, blaarkoppen en roodbont vee.

,,We hebben een voet tussen de deur en misschien gaat die deur nog wel verder open”, reageert Wim Ram van de Blakervelderhoeve in Roden.

De subsidies moeten komen uit het platteland ontwikkelingsprogramma van de provincie. ,,In Engeland krijgen boeren een 600 euro subsidie per dier. Het zou mooi zijn als wij 200 euro zouden krijgen.”

93 lakenvelders en blaarkoppen

Ram houdt met zijn vrouw Tessa 93 lakenvelders en blaarkoppen. Rassen die zeldzaam zijn in Nederland. De bedreigde veesoorten zijn dit jaar alleen al met 40 procent gedaald. Er zijn nog 8000 stuks over.

Ram: ,,Begin dit jaar waren er nog 2500 lakenvelders, nu nog 1700. Het is vijf voor twaalf. Als we niet oppassen gaat het dezelfde kant op als de witte neushoorn. Die is zo goed als uitgestorven. Lakenvelders zijn zeldzamer dan tijgers.”

Boeren doen de lakenvelders naar de slager, omdat ze minder melk produceren en minder vlees opbrengen dan andere rassen. Maar ze vallen sinds 1 januari onder dezelfde fosfaatregels als gewone melkkoeien.

Vleeskoeien

Eerder dit jaar stelde minister Schouten vleeskoeien vrij van de fosfaatregels. Ram moet voor het melken van een lakenvelder evenveel betalen als een andere boer voor een melkkoe.

Boeren met bijzondere koeien zitten in de knel door deze fosfaatregeling. Ze moeten de beesten weg doen of fors in de buidel tasten voor hun melkvee.

,,Als je minder beesten moet houden, is de keuze tussen een lakenvelder of een melkkoe die meer melk opbrengt niet zo moeilijk”, zegt Ram.

Geen fosfaatrecht voor zeldzame rassen

Hij zou het liefst zien dat het fosfaatrecht voor zeldzame melkrassen verdwijnt. ,,Dan heb je geen gedoe met subsidieaanvragen. We praten over zo’n 3500 zeldzame dieren die gemolken worden.”

Op de Blakervelderhoeve in Roden hield hij de lakenvelders en blaarkoppen aanvankelijk alleen voor het vlees. Maar van de verkoop van het donkere vlees met een mooie structuur kunnen Ram en zijn vrouw niet leven. Hij heeft een baan als vrachtwagenchauffeur en zij werkt 36 uur als financieel medewerkster.

Ondertussen melkt Ram elf lakenvelders. Daarvoor heeft hij fosfaatrechten. De melk verkoopt hij aan particulieren. Hij wil graag vijftig lakenvelders gaan melken, maar daarvoor is hij drie ton aan fosfaatrechten kwijt.

Nieuwe boerderij

Ram en zijn vrouw hebben grootse plannen om in het nabij gelegen Lieveren een biologische boerderij te beginnen. ,,We willen daar ook kaas gaan maken van ons lakenveldermelk. Daarmee zouden we de eerste in Nederland zijn. ”

De bank doet echter moeilijk vanwege de fosfaatregels. Ram is begin dit jaar een crowdfundingactie begonnen om de 300.000 euro binnen te halen.” Tot op heden heeft hij 10.000 euro aan toezeggingen.

,,En een aantal mensen hebben toegezegd garant te willen staan. Maar als de fosfaatrechten voor zeldzame rassen verdwijnt, is het probleem ook opgelost.”

Tweede Kamer

De Tweede Kamer boog zich de voorgaande maanden meermaals over het verdwijnen van de zeldzame koeienrassen. Carla Dik-Faber van de ChristenUnie diende donderdag in Den Haag een motie in die breed werd aangenomen.

De regering moet nu met provincies overleggen om subsidiegeld in te zetten om de houders van zeldzame runderen te beschermen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.