Hordes toeristen en tropische temperaturen: ijsmaker in Assen draait overuren

Banket- en ijsmaker Gosselaar maakt liters ijs deze dagen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het zijn toptijden voor ijsmakers in Drenthe. Door de temperaturen is de vraag naar een lekker verkoelend ijsje explosief gestegen. ,, Het is heel druk ”, zegt ijsmaker Marthijn Gosselaar (48) uit Assen. Dat komt door het zomerse weer, maar ook doordat veel toeristen vanwege corona hun vakantie in eigen land doorbrengen.

,,We hebben nog nooit zoveel toeristen gehad in de ijssalon”, vertelt Corine Gosselaar (40). ,, Onze omzet ligt beduidend hoger dan vorig jaar in deze periode. Het zijn vooral toeristen uit andere provincies in Nederland en Duitsers en Belgen.''

IJsmaker Gosselaar draait deze weken overuren. ,,Ik werk de klok rond”, vertelt hij. ,, Van vroeg in de ochtend tot laat in de avond ben ik bezig met de bereiding van ons ijs. Wij leveren veel ijs aan restaurants. Ook vanuit de horeca is de vraag naar ijs enorm groot. Normaal gesproken kom ik het zelf bezorgen. Daar heb ik nu geen tijd voor. De vader van mijn vrouw springt nu gelukkig bij en helpt bij het rondbrengen van ijs.''

Familiebedrijf

Dat ijs zijn passie is, spat er vanaf bij Gosselaar. Van huis uit is hij banketbakker, net als zijn vader en opa. Zijn grootvader is de oprichter van de banketbakkerij, die dit jaar honderd jaar bestaat. Marthijn Gosselaar nam het familiebedrijf ruim twintig jaar geleden samen met zijn vrouw over van zijn vader. In 2008 begon hij ambachtelijk ijs te maken. ,,Ik ging zelf altijd ijs halen bij La Dolce in Borger. Soms wel twee keer in de week, zo lekker vond ik het ijs. Zo is het idee ontstaan om het zelf te gaan maken.''

De Assenaar begon een opleiding tot ijsmaker. Hij scoorde een tien voor de praktijk. ,,Destijds had nog nooit iemand zo’n hoog cijfer gehaald.”

Het bereiden van ijs ging hem direct goed af, mede dankzij zijn jarenlange ervaring als bankbakker. De ijssalon van Gosselaar is van april tot en met september geopend. In die periode wordt er in de winkel naast taart, gebak en koekjes ook volop ijs verkocht.

Geweldige medewerkers

Van de coronacrisis heeft bankbakkerij en ijssalon Gosselaar alleen begin maart enkele weken last gehad. ,,Ik heb toen een korte tijd alleen in de winkel gestaan,” vertelt Corine Gosselaar. ,,We hebben geweldige medewerkers die toen vakantiedagen hebben opgenomen. Dat heeft maar eventjes geduurd, want het werd al snel weer drukker in de winkel."

menu