Horeca-ondernemer boos: waarom in ene gemeente wel muziek op terras en in andere niet?

Maandag mogen de terrassen weer open, maar de vraag wat wel en wat niet mag, bezorgt ondernemers en bestuurders nog veel kopzorgen. Foto: Koen van Weel

De terrasgangers bij zaal Meursinge in Westerbork zullen het maandag zonder een muziekje moeten stellen. Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe steekt een stokje voor ‘Bork voor Bork’.

Eigenaar Sander Vos van Meursinge is hier helemaal niet blij mee. Volgens hem legt de burgemeester de regels te strak uit. Hij baalt te meer omdat burgemeester Jan Seton van Borger Odoorn muziek bij het ‘Gruwelijk Boergondisch Terras’ in Drouwenermond wel toestaat, zolang het tenminste om ‘ondergeschikte muziek’ gaat.

Zanger met gitaarspeler

Dat is eigenlijk precies wat Vos voor ogen staat. „Het zou geen groot optreden worden, ben je gek. Een zanger met gitaarspeler erbij, dat is alles. Muziek bij het terras, niet terras bij de muziek.”

Mieke Damsma wijst echter op de noodverordening van Veiligheidsregio Drenthe. Daarin staat dat muziek op een terras is toegestaan, tenzij dat voor de noodverordening ook al niet mocht. „In onze ‘gewone’ verordening staat dat in heel Midden-Drenthe muziek op het terras niet is toegestaan. Dan kan ik het nu dus ook niet goedkeuren.”

Damsma stelt dat ze ook rekening moet houden met de omwonenden. „Als je akoestische muziek maakt, gaan mensen op het terras toch harder praten. Dat horen mensen in de buurt. Let wel, dit is niet alleen voor Pinkstermaandag, maar voor veel langer.”

Het zit Vos niet lekker. Hij bouwt zijn pop-up terras op een parkeerterrein achter zijn zaak, het Gruwelijk Boergondisch Terras vindt plaats midden in een weiland. Daar zou anders het festival Boerenrock plaatsvinden. Seton redeneert dat een bestaande zaak het terras exploiteert en dat het daarom kan.

„Dat is nou precies het verschil: Seton gaat uit van wat mogelijk is, Damsma kijkt wat niet mogelijk is”, moppert Vos.

We geven ondernemers de ruimte

Damsma benadrukt dat haar gemeente de horeca-ondernemers letterlijk en figuurlijk zo veel mogelijk ruimte wil geven. „Het parkeerterrein achter Meursinge heeft geen horecabestemming, maar daar doen we nu niet moeilijk over. We proberen zo veel mogelijk mee te denken. We snappen heel goed de problemen van de ondernemers en dat ze weer geld moeten verdienen. Maar er zijn nu eenmaal grenzen. We zeggen: als je een plan hebt, kom naar ons toe en bespreek het. Dan kunnen we kijken wat kan.”

menu