Veel horecaondernemers wenden zich in coronatijd tot crowdfunding. Weinigen zullen daarentegen zoveel geld hebben opgehaald als Aan Praamstra en Janine van der Heide van eetcafé Burgers & Zo in Roden. Met een crowdfunding actie haalden zij in totaal 1,1 miljoen euro op voor de aanschaf van een pand voor hun zaak. „Fantastisch dat het zo gelukt is.”

Het gaat hard met de zaak van Praamstra en Van der Heide. Het koppel startte Burgers & Zo in 2019 met twee fulltime en drie losse oproepkrachten. Twee jaar later is het personeelsbestand uitgegroeid tot vijftien mensen, van wie twee in vast dienstverband. De coronamaatregelen leidden tot een hectische periode, waarbij Praamstra en Van der Heide een behoorlijk omzetverlies zagen. De ondernemers wisten zich echter te handhaven door snel op de maatregelen in te springen en over te stappen op een bezorgsysteem.

„Dat we geen mensen meer mogen ontvangen, is natuurlijk niet leuk”, vertelt Van der Heide. „Gelukkig konden we snel schakelen naar een nieuw kassa- en bezorgsysteem..”

Pand te koop

Uitgerekend in de coronacrisis kwam toen plotseling de mogelijkheid om het pand wat ze huurden te kopen. „Het was echt een nu of nooit kans. Als we eigenaar van het pand zouden worden, kwamen er heel veel nieuwe mogelijkheden om de groei van ons bedrijf voort te zetten. Daarnaast scheelt het ons op de lange termijn veel in huur en geeft ons ook de mogelijkheid om beter in te kopen”, zegt Van der Heide.

In een poging het pand te kopen, oriënteerden de ondernemers zich eerst op het verkrijgen van een hypotheek bij de bank. „Dat werd geen succes”, meldt Van der Heide. „Zodra zij het woord ‘horeca’ zien staan, wilden ze niet meegaan en konden we het krijgen van een hypotheek op onze buik schrijven.”

Via hun financieel adviseur Jan Dekker, die ook een carrière als professioneel darter heeft, kwamen de ondernemers uit bij een online crowdfundplatform. „In de eerste instantie klonk het toch een beetje raar. Je denkt bij crowdfunding toch al snel aan een situatie waarbij het slecht gaat met de zaak, terwijl dat bij ons juist niet het geval was,” zegt Van der Heide.

Doneren en investeren

De crowdfundingactie werd opgezet via het platform Collincrowdfund. Hier kunnen mensen niet alleen doneren, maar ook investeren. Geldschieters kunnen een bepaalde hoeveelheid kapitaal inleggen, waar zij vervolgens rente over krijgen. Wanneer een partij gebruik wil maken van deze manier van crowdfunding is het wel noodzakelijk dat eerst een gedegen businessplan op tafel wordt gelegd, zodat investeerders een duidelijk beeld krijgen van waar zij hun geld insteken.

Tot schrik van Praamstra en Van der Heide werd hun eerste versie van het businessplan niet meteen goedgekeurd. „Het platform was maar matig enthousiast en zag er aanvankelijk niet zoveel in. De actie was namelijk voor een horecabedrijf en het platform vond het gevraagde bedrag te hoog ten opzichte van de waarde van het vastgoed”, vertelt Dekker. „Toen hebben we gevraagd of ze langs wilden komen om het verhaal in levende lijve te vertellen. De mensen van het platform zijn vervolgens vanuit Brabant naar Roden toegereden om Aan en Janine te spreken. Uiteindelijk met resultaat, want door het gesprek kregen ze een goed gevoel bij de investering. Mooi om te zien dat het platform dan niet alleen kijkt naar de cijfers, maar ook naar de mensen achter de onderneming.”

Binnen vier uur 1,1 miljoen binnen

Daarna ging het snel met de actie. Binnen vier uur werd het totale bedrag van 1,1 miljoen euro opgehaald. „In totaal hebben zo’n 840 investeerders geld ingelegd. Juist voor deze vermogende mensen is het heel interessant om hier hun geld in te steken. Wanneer zij hun geld op de bank laten staan, levert het niets op, terwijl zij nu een mooi rentepercentage krijgen”, legt Dekker uit.

Zo’n grote investering doen in een coronatijd. Is dat niet raar? „Het voelt wel dubbel”, geeft Van der Heide toe. „ Vooral omdat er zo ontzettend veel collega-ondernemers zijn die het in deze tijd ongelooflijk zwaar hebben. Onze buren zijn bijvoorbeeld al maanden dicht, terwijl wij nu kunnen uitbreiden. Dat voelt dan toch een beetje vreemd, terwijl ik natuurlijk ook blij ben. Ik vind het vooral ook heel bijzonder dat we het op deze manier voor elkaar hebben gekregen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe