Hotelpiraat Jan V. had dagtaak aan oplichten: 4 jaar cel geëist (3 jaar tegen partner Jolanda)

De verdachte hoteloplichters Jan V. en Jolanda H. maakten voor de rechtbank in Assen een rustige en schuldbewuste indruk. Tegen V. (62) is dinsdag 4 jaar gevangenisstraf geëist voor omvangrijke oplichting.

Hotelpiraten 'Henk en Jolanda' voor de rechter: volg de zaak hier live
Lees verder

Zijn vrouw Jolanda H. (53) hoorde 3 jaar cel eisen. De twee hebben volgens de officier van justitie 62 eigenaren van hotels en B&B’s voor 20.000 euro opgelicht. Ze geven alles toe.

De grote zittingszaal van de rechtbank in Assen zit vol met gedupeerden. Zij vertrouwden de twee volkomen. Particulieren, vooral leden van kerkgenootschappen werden het vaakst het doelwit de oplichters.

V. en H. zochten vooraf via internet naar slachtoffers in de plaatselijke bibliotheek. Op websites van kerken vonden ze namen en adressen van leden. Vervolgens belden ze bij de nietsvermoedende mensen aan met het verhaal dat ze ook lid waren van dezelfde kerk in een andere gemeente.

Jan en Jolanda: 'Snap dat mensen zich besodemieterd voelen'

Jan en Jolanda zeiden in hun laatste woord spijt te hebben: ,,Ik snap dat mensen zich besodemieterd voelen en dat spijt me echt. Ik wil u als rechtbank bedanken voor de coulance waarmee u ons behandeld heeft."

Jolanda zei alles netjes terug te willen betalen en alle behandeling aan te pakken die nodig is.

Schadevergoedingen

Van de slachtoffers kwamen veel schadevergoedingen. De rechter las een hele lijst voor. Ze zijn vrijwel allemaal toegewezen.

‘Bankpasjes thuis laten liggen’

Bij de gesprekken die V. en H. voerden met slachtoffers kwam het onderwerp uiteindelijk op geld. V. en H. vertelden dat ze hun bankpasjes thuis hadden laten liggen. Vaak gaven de slachtoffers een paar honderd euro. Dat geld zouden ze snel weer terugkrijgen. Maar de gulle gevers zagen V. en H. nooit terug.

De twee hebben ook een groot aantal horecabedrijven opgelicht. Op een computer van een bibliotheek maakten ze reserveringen. Jan, zo verklaarde hij, had een dagtaak aan het oplichten. Elke dag 'moest hij scoren'. Geld scoren, dus. Ze logeerden en dineerden in hotels of B&B’s. Ze vertrokken vervolgens met de noorderzon zonder te betalen.

F16-piloot

Achteraf bleek dat het stel een valse naam had gebruikt. Jan V. noemde zich vaak Henk. V. en vertelde dat hij bij de luchtmacht had gewerkt en ook dat hij F16-piloot was geweest. Ze vertelden lulpraat, zoals V. dat zelf noemde. Zo kwamen ze met het verhaal dat hun kleindochter ernstig ziek was of dat ze een huis wilden kopen in dorp waar ze logeerden.

Een gedupeerde hoteleigenaar uit het Twentse Tubbergen plaatste afgelopen augustus een foto van het tweetal op Facebook. Al snel kwamen er meldingen van andere gedupeerden. Het tweetal heeft zich uiteindelijk zelf gemeld bij de politie in Assen. Sindsdien zitten ze vast. Jan V. is al vaker veroordeeld en behandeld voor oplichting, in 1998 voor het eerst. H. en V. kennen elkaar 18 jaar. Ze zijn meerdere keren samen veroordeeld voor oplichting.

Huis in Bovensmilde

V. vertelde dat Jolanda en hij in de financiële problemen kwamen toen het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het geld voor eerdere schadeclaims ging innen. Ze kwamen in de schulden en moesten hun huis in Bovensmilde uit. Het stel zou tussen augustus 18 augustus 2017 tot met 16 augustus 2018 hebben toegeslagen in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel, maar ook in andere delen van Nederland. Ze reisden vaak per bus. De advocaat van het tweetal komt nu aan het woord.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.