Houdt Meppel voortaan droge voeten?

Een enorme twaalf meter lange constructie werd vanmiddag door een net zo indrukwekkende kraan op zijn plaats in de Meppeler Wold Aa gehesen. Het gaat om een 40.000 kilo zware waterberging, die overtollig regenwater opslaat en afvoert naar naastgelegen landbouwgebieden.

In geval van hoog water kan via de waterinlaatconstructie liefst 240.000 kubieke liter water vanuit de Wold Aa naar naastgelegen landbouwgebieden stromen. Projectmanager Jaap Ruiter keek gespannen toe bij de werkzaamheden. De medewerker van het waterschap had speciaal voor de megaklus zijn vakantie omgezet.

De constructie, die onder het fietspad richting recreatiegebied Engelgaarde net buiten Meppel ligt, is voor het waterschap een primeur. ,,Via deze constructie kunnen wij in geval van extreem hoog water landbouwgronden onder water zetten. In andere waterbergingsgebieden zijn de gronden in bezit van organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hier gaat het om particuliere gronden. Met de drie grondeigenaren hebben wij, mocht het natuurlijk nodig zijn, goede afspraken gemaakt over eventuele schadevergoedingen wanneer wij hun gronden onder water zetten."

Het gebied Engelgaarde aan de noordzijde van Meppel is door de provincie Drenthe aangewezen voor twee vormen van waterberging: een meebewegende en een gestuurde waterberging. ‘In het westelijke deel van het gebied gaat het waterpeil meebewegen met dat van de Wold Aa’, zo legt Ruiter uit. ,,Daar zijn in het gebied rond de snelweg A32 allerlei maatregelen genomen om het water de vrije loop te laten. Dat betekent dat de gronden in het Meppeler Wandelbos en de gronden van stichting Engelgaarde meerdere keren per jaar onder water zullen komen te staan." De agrarische gronden aan de oostzijde van het plangebied, onder meer de plaats waar ook de waterinlaatconstructie is geplaatst, worden een gestuurde berging. ,,Die laten we dus alleen vol lopen wanneer dat echt nodig is. En die situatie doet zich maar eens in de zoveel jaren vol", zo zegt Ruiter. Met een glimlach voegt hij daaraan toe dat nog wel eens mee te willen maken.

De waterbergingsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat het waterpeil in Meppel bij hoog water gemiddeld zo’n tien centimeter zakt. ,,We kunnen straks rond Meppel liefst 500 miljoen liter water, goed voor 200.000 Olympische zwembaden, tijdelijk opslaan. Daarbij komen nog de gebieden waar we water kunnen opslaan in het Dwingelderveld. En natuurlijk ook in de berging Panjerd bij Veeningen die later dit jaar gereed is", vertelt Ruiter. ,,Daar kunnen we tijdelijk 800 miljoen liter water bergen. ‘En dat alles om een herhaling van 1998,toen Meppel onder water kwam te staan, te voorkomen."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.