Huisartsen luiden noodklok over jeugdzorg Emmen

Kinderen in Emmen raken beschadigd omdat het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) van Sedna zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft.

Met die noodkreet komen de huisartsen verenigd in de ZODHC (Zuidoost-Drentse Huisartsen Coöperatie). Voorzitter en huisarts in Emmen Carolien van Leeuwen zegt dat artsen steen en been klagen over kinderen die sinds anderhalf jaar worden doorverwezen naar het CJG. ,,Het is ons vaak volkomen onduidelijk wat er met die kinderen gebeurt, sterker nog, vaak horen ouders of kinderen niets meer. Dat geldt ook voor ons.’’ Volgens haar zijn er al kinderen beschadigd omdat ze geen hulp kregen en is het de hoogste tijd om in te grijpen. De PvdA stelt er donderdagavond vragen over in de gemeenteraad.

Centraal loket

Sedna besloot anderhalf jaar geleden, toen veel zorgtaken van het rijk naar de gemeente werden overgeheveld, tot één centraal loket, waar zowel hulpvragers als huisartsen terecht kunnen voordat kinderen in handen komen van een zorgverlener als Arcade, Jorneo of GGZ. Maar, zegt Van Leeuwen, het is nu al zover dat we kinderen zelf maar naar de zorgverlener doorverwijzen.

De huisartsen zitten vrijwel maandelijks met de gemeente om tafel en Van Leeuwen roemt de goede band. ,,Maar we vinden dat de gemeente Emmen hier steken laat vallen. We verkondigen al maanden dat er iets moet gebeuren, we hebben ook al een brief op poten geschreven. En nu komen ze met een duur onderzoek door Deloitte. Dat kost tijd en dat is er eigenlijk niet.’’ Wat Van Leeuwen betreft moet de gemeente Sedna houden aan prestatieafspraken die er zijn gemaakt.

Organisatie klopt niet

Waarom het nou precies misgaat bij CJG weten de huisartsen ook niet. ,,Maar de organisatie klopt niet. Er is geen werkstroom, geen flow. Werknemers van het CJG lopen zelf ook gefrustreerd rond.’’ De PvdA heeft onderbezetting en niet werkende computersystemen mede als oorzaak te horen gekregen. Wat Van Leeuwen betreft gaat Emmen snel in Coevorden kijken. ,,Daar hebben ze het wel goed voor elkaar.’’

Directeur Gert Jonker, namens Sedna in het CJG, kent de kritiek maar vindt deze overtrokken. ,,Het duurt soms tot anderhalve dag voordat er gereageerd wordt op een aanvraag, langer niet. Dat geldt niet voor crisissituaties, dan verlenen we nog steeds direct hulp, dus er is geen reden voor paniek.’’

Hoge werkdruk

Jonker erkent dat de werkdruk van het CJG hoog is. Op verzoek van de gemeente Emmen heeft het CJG een korte analyse gemaakt en daaruit blijkt volgens Jonker dat er 6 extra fte’s nodig zijn, naast de 35 fte die er al werken bij het CJG. ,,We pakken alle aanvragen voor hulp op, daar hebben we grip op, maar verwijzers moeten soms wat langer wachten dan goed is, dat klopt. Maar ondanks dat hebben we alles goed in het snotje. Er vallen geen jongeren tussen wal en schip.’’

Voor een wat uitgebreider onderzoek naar de werkdruk is inmiddels Deloitte ingeschakeld. Verder lijkt het Jonker zinvol om snel met de huisartsen om tafel te gaan. ,,We kennen de meeste kritiek, maar wellicht dat dit nieuwe signalen zijn.’’

Stresstest

Deloitte heeft al voordat er sprake was van een CJG in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een zogenoemde stresstest gehouden om te achterhalen of er kinderen tussen wal en schip vallen. Emmen slaagde daar toen glansrijk voor, zei wethouder Wilms in deze krant, kort voor de aftrap van het centrale loket. Wilms wil pas donderdagavond tijdens de gemeenteraad reageren op de kritiek van de huisartsen. Hij reageert dan op de vragen, die de PvdA hem heeft gesteld.

In Emmen krijgen zo’n 1400 kinderen en jongeren tot 23 jaar professionele hulp. Daarvoor heeft de gemeente jaarlijks 28 miljoen euro ter beschikking.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.