Huisartsen in Drenthe plat gebeld over eikenprocessierups

Foto: DvhN

Veel Drentse huisartsen worden overstelpt met telefoontjes over de eikenprocessierups.

De doktersassistent van Huisartsenpraktijk Dwingeloo laat weten dat ze er 'aan de lopende band' vragen over krijgen. ,,Zoals we elke zomer doorlopend telefoontjes krijgen over het tekenprobleem, is nu de eikenprocessierups de rode draad in de praktijk.''

Huisartsenpraktijk De Uil in Emmen wordt er volgens de assistent de laatste paar weken 'wel twintig keer per dag' over gebeld. Dat geldt ook voor Huisartsenpraktijk Ruinen-Pesse. ,,Allen vanochtend heb ik al acht telefoontjes over de eikenprocessierups gehad. Dat is extreem veel. Het is hèt item in de praktijk'', zegt de assistent.

'Enorme jeuk'

De meeste bellers, die van alle leeftijden zijn, klagen over 'enorme jeuk' en 'rode bultjes' op het lichaam. De assistent in Ruinen-Pesse vindt het 'lastig te bepalen' waardoor de jeuk wordt veroorzaakt, maar in de meeste gevallen komt de dokter uit bij de eikenprocessierups. ,,Alleen als er bijkomende alarmsymptomen zijn als koorts of met vocht gevulde blaasjes, moeten ze op het spreekuur komen'', zegt de assistent van De Uil in Emmen.

Huisartsen kunnen weinig tegen de klachten doen. Veel praktijken verwijzen cliënten door naar de website thuisarts.nl. Daarop wordt uitgelegd wat de remedies aanraking met de haartjes van de eikenprocessierups zijn.

'Havermoutbadje'

De klachten kunnen worden bestreden met een keur aan anti-allergiemiddelen en huidcrèmes, die verkrijgbaar zijn bij apotheker of drogist. Rupshaartjes op de huid kunnen worden verwijderd met plakband, door een douche te nemen of door deze weg te blazen met een föhn. ,,Ik adviseer mensen altijd om een pluizenroller te gebruiken, waarmee je normaal haren van kleding ontdoet'', zegt de assistent in Dwingeloo. Haar collega uit Emmen raadt een 'havermoutbadje' aan.

Ter preventie krijgen mensen het advies om niet onbedekt onder bomen te gaan zitten of fietsen. Eikenprocessierupsen komen vooral voor in zomereiken. Ook wordt afgeraden op het gras bij zulke bomen te gaan picknicken. ,,De rupsen klimmen via de stam naar boven, maar gaan ook weer naar beneden'', zegt de assistent uit Dwingeloo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe