Huisartsen vliegen elkaar in de haren over fusie ziekenhuizen

Huisarts Carolien van Leeuwen uit Emmen heeft in een brief fel uitgehaald naar Joke Dijkema, huisarts in Hoogeveen. Ze beticht haar collega van stemmingmakerij, het door elkaar halen van fictie en feiten en ‘leugenachtige suggesties’.

In de lange brief, die in bezit is van Dagblad van het Noorden, refereert Van Leeuwen aan de lezing van Dijkema in De Tamboer, waar vorige maand gesproken werd over de toekomst van ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen. Dat was een roerige en soms emotionele bijeenkomst, waarbij veel wantrouwen bestond ten aanzien van de raad van bestuur van Treant en de fusie met de ziekenhuizen in Emmen en Stadskanaal.

‘Dat neem ik je kwalijk’

Volgens de Emmen huisarts ‘fulmineerde’ haar Hoogeveense collega tegen de plannen van de Treant Zorggroep, waarbij fictie en feiten door elkaar werden gehaald. ,,Dat je daarmee flink bijdraagt aan de negatieve stemming in en rond Hoogeveen, had ik niet van jou verwacht en dat neem ik je ook kwalijk’’, schrijft Van Leeuwen.

De huisarts uit Emmen vindt het onder meer ‘kinderachtig’ dat Dijkema zich beklaagt over het ontbreken van een nieuwe, geïntegreerde spoedpost in Hoogeveen, nu Emmen die wel heeft. ,,De SEH in Emmen was al jaren over de houdbaarheidsdatum’’, brengt Van Leeuwen in herinnering. ,,Een werkelijk erbarmelijke situatie’’, typeert ze.

‘Rad voor ogen draaien’

Daarnaast beticht ze Dijkema ‘het publiek een rad voor ogen te draaien’ als het gaat om de aanwezigheid van een spoedarts in Bethesda op slechts twee dagen in de week. ,,Je suggereert dat Hoogeveen ten opzichte van Emmen tekort komt’’, schrijft Van Leeuwen. Maar volgens haar is er niet genoeg personeel voor een fulltime bezetting bij de drie ziekenhuizen.

Van Leeuwen stelt verder dat in geen van de drie ziekenhuisregio’s sprake is van een vertraging of achterstand in de transmurale zorg (samenwerking en afstemming van zorg). ,,Ronduit leugenachtig is de suggestie dat het transmurale werk te lijden heeft onder de fusiedruk’’, stelt de briefschrijfster.

Imago

Ze vreest voor het imago van de zorg in de regio door ‘op basis van leugenachtige informatie zo’n negatieve stemming op te bouwen.’ ,,Beste Joke, wat maak je me nou’’, schrijft Van Leeuwen. Ze spreekt de hoop uit dat de huisartsen schouder aan schouder gaan staan voor een gezamenlijk belang: een goede samenwerking. ,,Ik nodig je graag uit om de dialoog intern goed op gang te houden en daarin een constructieve bijdrage te leveren. Want daarin ligt vooral je kracht.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.