Huisje van Uneken in Bargerveen deels door brand verwoest. ‘Ik denk door een blikseminslag’

Het bekende huisje van Uneken in het natuurgebied Bargerveen bij Zwartemeer is in de nacht van zondag op maandag grotendeels door brand verwoest.

Het in verval geraakte pand werd de laatste periode als insectenhotel gebruikt. Het was het enige huisje dat nog in het natuurgebied stond. Het pand werd vanaf 1944 bewoond door Jan en Lena Uneken, die tien kinderen kregen.

Terwijl in de jaren vijftig alle buurtgenoten vertrokken naar de nieuwbouw en hun oude huizen werden afgebroken, bleef het gezin Uneken er tot 1966 wonen. Het huis werd zo een bezienswaardigheid.

Het was vader Jan die een verhuizing naar de bewoonde wereld zo lang mogelijk uitstelde. En toen hij eenmaal was vertrokken, fietste hij nog jarenlang naar zijn oude boerderij om zijn schapen te verzorgen.

‘Pand getroffen door blikseminslag’

De nu 73-jarige Rieks Uneken woonde als zesde kind van Jan en Lena Uneken-Lippolt jarenlang in het huisje. Hij denkt dat de brand van begin deze week is ontstaan door een blikseminslag. ,,Ook brandstichting is natuurlijk mogelijk, maar daar ga ik niet van uit.’’ Door de brand is het dak van het pand verwoest. De muren en de schoorsteen staan er nog.

De in Zwartemeer woonachtige Uneken is niet aangeslagen. ,,De kinderen en de kleinkinderen hebben er meer moeite mee. En dergelijke verhalen hoor ik ook van andere mensen uit de familie. Het is, denk ik, nu wel het definitieve einde van een tijdperk.’’

‘Vader Uneken mocht het na verkoop blijven gebruiken’

Het stenen huisje had op de begane grond een woonkamer en een slaapkamer. In de slaapkamer was plaats voor twee tweepersoonsbedden. Een voor de ouders en een voor de kinderen. De oudste kinderen sliepen op zolder, die met een ladder te bereiken was.

Aan de achterkant was een stal voor enkele koeien, geiten en een paard. Later is er een schuur gebouwd en werd van de stal ook een slaapkamer gemaakt.

Vader Uneken pachtte land van de firma Scholten en verbouwde er onder meer aardappelen, boekweit, graan en voederbieten. Nadat Staatsbosbeheer zijn woning had gekocht, mocht Jan Uneken het nog zo lang hij wilde gebruiken voor zijn vee. Tot na zijn 80ste heeft hij het pand heel vaak bezocht. In 1993 overleed Jan Uneken, op 85-jarige leeftijd. Drie jaar later stierf zijn vrouw Lena, 86 jaar oud.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.