Zo worden de huizen duurder in Drenthe, Groningen en Nederland. Bekijk hier de spectaculaire prijsontwikkeling van koopwoningen sinds 1995

Ondanks de hoge prijzen worden er nog steeds heel veel woningen verkocht. Foto: ANP/Lex van Lieshout

Bestaande koopwoningen waren in oktober van dit jaar ruim 9 procent duurder dan in oktober vorig jaar. Dat is de sterkste prijsstijging in bijna twee jaar, meldt het CBS.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in Nederland is nu 340.000 euro. De provincie Drenthe zit op 271.000 euro, de provincie Groningen komt uit op 245.000 euro.

Sinds 1995 zijn de huizenprijzen in de Nederland gemiddeld zo’n 3,5 keer over de kop gegaan. Alleen tijdens de bankencrisis tussen 2008 en 2013 daalden de prijzen fors. Halverwege 2013 bereikten we het dieptepunt, maar sindsdien zijn de prijzen al weer met zo’n 50 procent gestegen.

Landelijk stijgen de prijzen harder dan in het Noorden. De afgelopen 10 jaar is het gat tussen met name de Randstad en Groningen en Drenthe alleen maar groter geworden.

Te weinig woningen

De belangrijkste oorzaak van de exploderende prijzen is het gebrek aan woningen. Er wordt veel te weinig gebouwd en er worden ook niet altijd de goede huizen gebouwd, zegt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Er worden nog altijd heel veel woningen verkocht

Ondanks de recordprijzen worden er nog heel veel bestaande koopwoningen verkocht. In oktober waren het er ruim 22.000. Dat is bijna 18 procent meer dan een jaar eerder.

menu