Hunebed D45 is weer de klos

Hunebed D45 gelegen in Emmerdennen is afgelopen weekend weer het slachtoffer geworden van feestende jongeren. Zo vermoedt boswachter Geerling Kruidhof van Staatsbosbeheer, die maandagochtend allemaal lege blikken bier, chipszakken en een met graffiti besmeurde hunebed aantrof.

Dit is niet de eerste keer dat het hunebed geteisterd wordt door vandalisme. In 2011 zorgde vuurtje stoken voor het splijten van de deksteen. De restauratie kostte 20.000 euro. ,,D45 is vaak de klos. Dit hunebed is vlakbij het centrum gelegen en daarom goed bereikbaar”, legt de boswachter uit.

Volgens hem is dit een typisch geval van jongeren die voor het uitgaan nog even ‘indrinken'. ,,Een blik pils uit de supermarkt is nog altijd veel goedkoper dan in de kroeg.”

Kruidhof heeft het probleem aangegeven bij Staatsbosbeheer. ,,We zullen uit voorzorg meer gaan controleren. Vooral bij mooi weer. Meestal zijn dat de momenten dat dit soort dingen gebeuren.”

Al is D45 door zijn ligging een gemakkelijk doelwit, andere hunebedden hebben in de afgelopen jaren ook te lijden gehad. D8 in het Strubben Kniphorstbosch tussen Anloo en Schipborg raakte door brandstichting in maart van dit jaar zwaar beschadigd. In het najaar van 2012 vernielden vlammen hunebed D40 in het Valtherbos in Emmen. Ook zijn grafmonumenten bij tijd en wijle het doelwit van graffiti-spuiters.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.