Vervroegd verjaardagscadeau: ANWB zet N34 als Hunebed Highway in online routeplanner

Twee maanden voor de eerste verjaardag van de Hunebed Highway staat de Drentse provinciale weg N34 onder die naam in de routeplanner van de ANWB. ,,We zijn de ANWB zeer dankbaar’’, zegt Hein Klompmaker, voorzitter van de Hunebed Highway Businessclub. Nou Google nog, zo is de wens.

Klompmaker is meer dan tevreden over dit ‘signaal dat de nieuwe naam Hunebed Highway geaccepteerd is.’

De nieuwe naam voor de provinciale weg tussen Coevorden en Zuidlaren werd op 9 juli 2018 onthuld, in de hoop het toeristisch imago van het Hondsruggebied verder op te krikken.

Hunebedsnelweg, hoe zat dat het ook al weer?

,,Het bekt goed en de vlag dekt de lading’’, zei gedeputeerde Henk Brink (VVD) destijds. Vierendertig door Amerikaanse vormgeving geïnspireerde borden - denk aan Route 66 - werden in de berm geplaatst. Weggebruikers worden sindsdien gewezen op de diverse plekken waar hunebedden staan. Van de 53 hunebedden in Drenthe staan er 47 aan de N34.

De borden en de nieuwe naam werden vorig jaar wisselend ontvangen. Zo klonk onder meer kritiek op het gebruik van de Engelse taal en werden de borden als afleidend gezien, op de toch al niet heel veilige weg. De borden bleken in de eerste periode na plaatsing overigens roofgoed. Volgens een woordvoerder van de provincie zijn de afgelopen tien maanden exact vierendertig exemplaren ontvreemd.

Wat zou hier verder nog te doen zijn?

Met de ‘steun’ van de ANWB hoopt de club van bedrijven langs de weg dat met name toeristen zich nog meer gaan verdiepen in het gebied. Immers, wie door de online routeplanner van de ANWB over de N34 wordt gestuurd, krijgt voortaan te lezen dat ze over de ‘Hunebed Highway N34’ rijdt.

Wat is dit voor gebied? Wat zou hier verder nog te doen zijn? De businessclub hoopt dat weggebruikers zich die vragen gaan stellen.

Eric Neef, regiomanager Noord van de ANWB, is blij met de nieuwe naam in de routeplanner. De ANWB geeft hiermee ook aan dat ze de naamswijziging serieus neemt, meent hij. Neef maakt zich namens de verkeers-, vervoers- en hulporganisatie onder meer sterk voor veiligheid, recreatie en toerisme in Noord-Nederland.

Volgende stap: Google overtuigen

De volgende stap die de businessclub van de hunebedsnelweg wil zetten, is wellicht wat lastiger. Klompmaker en co willen in gesprek met Google over de navigatiesystemen die in auto’s worden gebruikt. Google is één van de grote commerciële leveranciers van kaarten voor auto-software. ,,Ingewikkeld, maar we gaan toch kijken of er kansen liggen’’, zegt Klompmaker.

De eerste verjaardag van de Hunebed Highway is aanstaande. Op 9 juli wordt dat feestje ‘gevierd met de weggebruikers’, laat de businessclub weten, zonder de details prijs te willen geven. Ze kondigt enkel ‘feestelijke publieksacties bij de op- en afritten’ aan.

menu