Hunebed in Loon mikpunt van vernieling

Julia Tiems en haar moeder Lia troffen dinsdagmiddag een vernielde hunebed aan in hun dorp Loon. Een van de dekstenen was eraf getild.

Het was Julia die als eerste het gevandaliseerde monument opmerkte. „Ik was aan het paardrijden en mijn dochter zat op de fiets. Ineens wees ze in de richting van het hunebed.” Het tweetal merkte op dat een van de stenen eraf lag. „Niet de grootste, hoor. Nee, zeker niet. Die kun je ook niet zomaar optillen. Het was een van de kleinere”, stelt moeder Tiems.

Tiems heeft geen idee wanneer dit gebeurd zou kunnen zijn. „Ik vond het vreemd dat er nog geen melding van was gemaakt. Er komen veel toeristen langs, dat valt toch op zou je zeggen.” Ze nam contact op met Harrie Wolters van het Hunebedcentrum in Borger. Wolters stuurde haar bericht door naar de provincie. Vanuit de provincie wordt Staatsbosheer ingeschakeld, want die gaan over de hunebedden, weet Tiems te vertellen.

Vandalisme

Bij het monument staan bankjes en die zijn weleens vaker het mikpunt van vandalisme geweest. Het hunebed zelf tot nu toe nog niet. Maar Tiems ziet wel regelmatig blikjes bier liggen als ze op haar paard langs de stenen rijdt. Conclusies durft ze echter niet te trekken. „Geen idee wie zoiets doet. Op Facebook zei iemand jongeren, maar ik weet het niet.”

Het is niet de eerste keer dat hunebedden in Drenthe vernield worden. In Annen werd vorig jaar maart een vuurtje gestookt bij een van de grondstenen. Die barstte door de hitte. Het monument in Emmerdennen is al vaker met verf bespoten en regelmatig zijn er blikken bier gevonden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.