Hunebedcentrum in Borger loopt dagelijks honderden bezoekers mis vanwege corona. ‘Een wachttijd van zes dagen is normaal’

Het Hunebedcentrum met keientuin in Borger. Foto: Marcel van Kammen

Zeker de helft van het aantal mensen dat het Hunebedcentrum in Borger wil bezoeken, kan niet naar binnen. Directeur Harrie Wolters zegt dat hij in verband met de corona-maatregelen dagelijks maximaal 400 bezoekers kan toelaten. En dat frustreert hem.

,,De telefoon staat roodgloeiend, het terrein staat vol met potentiële bezoekers, maar 400 bezoekers is echt het maximum”, zegt hij. ,,Mensen staan hier iedere dag massaal op de stoep. Voornamelijk afkomstig van de overvolle campings en recreatieparken, maar ook toeristen uit België en Duitsland. Ik begreep van Tourist Info Borger dat ook andere uitjes in de regio zijn volgeboekt.”

Wie vandaag een kaartje online bij het Hunebedcentrum bestelt, kan volgens Wolters pas volgende week dinsdag terecht. ,,Een wachttijd van zes dagen moet je nu wel van uitgaan.”

‘We lopen 30.000 euro in de week mis’

Wolters noemt de huidige situatie frustrerend. ,,Enerzijds beperken we het aantal bezoekers, maar anderzijds willen we graag ook de schade van de afgelopen ‘corona-maanden’ inhalen. Dat kan momenteel niet, in het belang van de veiligheid en gezondheid van iedereen, en dat frustreert enorm. Ook financieel: we lopen nu wekelijks 30.000 euro mis. In de afgelopen jaren waren we in vakantietijd gewend aan 800 tot 1000 bezoekers per dag.”

‘Sommigen willen niets met corona te maken hebben en worden boos’

Ook reageren niet alle bezoekers even begripvol op de beperkingen. ,,We merken dat bezoekers geïrriteerd zijn dat ze alles van tevoren moeten plannen, online moeten reserveren en niet overal kunnen gaan en staan. Anderen zeggen helemaal niets met corona te maken willen hebben en worden gewoon boos.”

Wolters zegt digibeten en oudere mensen wel op weg te helpen met reserveren. ,,Maar er is nu zo’n run op toegangskaarten dat het steeds moeilijker is om iedereen tevreden te houden.”

De drukte zal volgens hem de komende tijd nog wel aanhouden. ,,Voor volgende week is slecht weer voorspeld, dus dan verwachten we nog meer mensen. En in september staan de scholen weer op de stoep. Hoe de komende maanden zullen verlopen? Ik heb geen idee. Het is allemaal heel spannend.”

Gevangenismuseum moet ook nee-verkopen

Aan de kassa van het Gevangenismuseum in Veenhuizen staat ook dagelijks een lange rij. ,,Wij hanteren een maximum van 520 bezoekers per dag”, zegt woordvoerder Olga Brouwer. ,,Iedere dag moeten we nee-verkopen, dat loopt uiteen van 50 tot 100 mensen. Als het slecht weer is, dan kunnen er opeens wel 1200 bezoekers voor de deur staan en dan is de teleurstelling veel groter. En dan nog werken we met tijdsloten en moet iedereen online reserveren.”

Wie vandaag een kaartje online koopt, kan volgens Brouwer zaterdag terecht. ,,Uitgaande van een gezin of gezelschap van 2 of 3 personen. Soms komt het voor dat een online reservering wordt geannuleerd en de betreffende kaartjes weer via de website in de verkoop gaan. Dan is de wachttijd wat korter.”

Ook het Herinneringscentrum Westerbork hoeft niet te klagen over belangstelling. Woensdagmiddag was een woordvoerder niet bereikbaar voor informatie over de bezoekersaantallen, terwijl de dienstdoende receptiemedewerker telefonisch geen reactie kon geven omdat het simpelweg te druk aan de kassa was.

menu