Hunebedcentrum komt met Oergezondmarkt

Het Hunebedcentrum in Borger houdt op 24 juli de eerste editie van de Oergezondmarkt, dat zich richt op gezondheid en bewegen. Harrie Wolters van het centrum: „De markt is het begin van veel meer.”

Tijdens de markt zijn ongeveer veertig kramen te bezoeken, van het hunebeddencentrum en zo’n twintig externe partijen. Er zijn onder meer yoga-activiteiten, proefsessies en een soort openluchtexpositie over het gebruik van planten vanaf de prehistorie tot nu. „Het eerste jaar is nog een soort probeersel, maar de markt moet jaarlijks terugkeren”, zegt Wolters.

„We hebben veel onderzoek gedaan naar gezondheid in de prehistorie. Met onkruid kan je bijvoorbeeld de leukste dingen doen. Ik gooi zelf inmiddels regelmatig zevenblad door het omelet, en ik maak er pesto van. Ik hoop dat bezoekers met veel nieuwsgierigheid naar de markt komen en weggaan met nieuwe kennis over gezond voedsel. Hopelijk zien ze onkruid dan ook in een ander licht.”

Gezondheid als belangrijk thema

Wolters is van plan het thema gezondheid breder te trekken dan alleen een jaarlijkse markt. „Er zit een diepere gedachte achter, het is het begin van veel meer. Zo kijken willen we bijvoorbeeld kijken hoe we in het museumcafé meer met gezonde producten kunnen doen.”

Een van Wolters’ wensen is een zogeheten food forest, ofwel voedselbos, een paar hectare grond met honderden verschillende planten. Geïnspireerd door een voedselbos in Nijmegen hoopt Wolters in Borger-Odoorn ook een food forest te creëren. „Allerlei topkoks uit Nijmegen en verder komen naar dat bos om bijzondere ingrediënten te halen. Samen met bijvoorbeeld het Drents Landschap of andere bevriende partners zou ik dat graag naar het Noorden halen." Het Hunebedcentrum heeft nog geen gesprekken gevoerd, maar Wolters is enthousiast: "Het is voor ons een belangrijk doel.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.