Hunebedcity Borger streeft naar opening in februari

Wilma en Marissa Hoedeman in de kelder die wordt verbouwd tot speelgrot met hunebedhuisjes.

Hunebedcity in Borger moet de deuren in of rondom februari 2020 openen.

Dat laat Wilma Hoedeman weten, die samen met dochter Marissa de drijvende kracht is achter het plan.

De twee zijn sinds september de officiële eigenaar van het voormalige gemeentehuis van Borger, dat zich achter de monumentale kerk bevindt. Het gebouw werd van de gemeente overgenomen voor een bedrag van 410.000 euro. De twee toveren het pand om in een lunchroom, een verkooppunt voor streekproducten en een speelgrot met hunebedhuisjes voor kinderen. Moeder en dochter, uitbaters van de zaak Lekker Hip aan de Hoofdstraat, werken momenteel keihard om het verouderde pand voor de geplande opening op orde te krijgen.

,,We zijn vier bezig geweest om dit te realiseren”, aldus Wilma. ,,We genieten er dus enorm van dat we eindelijk aan de slag kunnen.” De beide dames hebben sinds dit najaar niet bepaald stilgezeten. In het oude gemeentehuis hebben de meeste wandjes inmiddels het veld geruimd. ,,Al die ambtenarenhokjes zijn weg met grote overzichtelijke ruimtes als gevolg. De indeling is daarmee zo goed als op orde.” De nadruk ligt de komende tijd op het aankleden van het pand, zoals behangen en het leggen van vloeren.

Mooie opsteker

In totaal kunnen 50 mensen met een verstandelijke beperking aan de slag in Hunebedcity. Lekker Hip biedt al dagbesteding aan deze doelgroep. ,,Wij wensten echter meer werkplekken. Kort daarop wees de gemeente ons op het oude gemeentehuis.” De medewerkers kunnen straks aan de slag in de keuken, de bediening of in de streekwinkel staan. Verder hoopt Hoedeman dat het initiatief uitgroeit tot een mooie opsteker voor het dorpshart van Borger. ,,Gemeente, omwonenden en plaatselijke ondernemers hebben in ieder geval gezegd blij te zijn met de plannen.”

Geen wonder, want het half afgebroken en licht verpauperde gemeentehuis in Borger was velen een doorn in het oog. Met het plan van moeder en dochter Hoedeman wordt die smet weggepoetst en is het centrum straks een kleurrijk bedrijf rijker. Op het gemeentehuis in Exloo zijn ze ook blij met de nieuwe bestemming. ,,Want in principe ging het wat ons betreft om een slooppand”, aldus wethouder Niek Wind van de gemeente Borger-Odoorn.

Parkeerplaatsen

De kosten voor het gehele project bedragen anderhalf miljoen euro. Wilma en Marissa Hoedeman kregen dit bedrag bijeen door leningen af te sluiten bij het landelijke Restauratiefonds en de Monumentenwacht in combinatie met subsidies. Een aantal zaken zoals het verwijderen van twee asbest pijpen en het aanleggen van een aparte stroomvoorziening voor het gebouw, (die loopt nu nog via de kerk), neemt de gemeente op zich, laat Wind weten. Verder worden er nog tien tot twaalf parkeerplaatsen bij het gebouw aangelegd.

menu