Wilma en Marissa Hoedeman voor de entree aan de Brinkzijde.

Hunebedcity: luierdoekjes in de burgemeesterskamer en hunebedden in de kelder

Wilma en Marissa Hoedeman voor de entree aan de Brinkzijde. Foto: Jan Anninga

Niets is meer wat het was in het voormalige gemeentehuis in Borger. Het kantoor van Sociale Zaken herbergt allemaal spulletjes voor woninginrichting, op de plek van de bezemkast tref je een hele trits haar- en huidverzorgingsproducten en de burgemeesterskamer staat stampvol rompertjes, knuffels en luierdoekjes.

In de aangrenzende ruimte, ooit het onderkomen voor de wethouders staat de wereld aan koffie- en theeproducten.

Moeder Wilma en dochter Marissa Hoedeman kijken trots en tevreden op de prestatie die zij samen met hun medewerkers in de afgelopen zeven maanden hebben geleverd: het voormalige gemeentelijke onderkomen omtoveren in Hunebedcity, een combinatie van lunchroom met terras, winkeltjes en een speelgrot. Tussen de 20 en 25 mensen met psychische klachten of een verstandelijke beperking krijgen er een werkplek. De twee ondernemers, die het pand in 2018 kochten, gooien woensdag de deuren open voor het publiek. Voor nu het nog even de laatste puntjes op de i zetten.

,,Aangezien het pand in de jaren zeventig is gebouwd, proberen we zoveel mogelijk een seventiessfeer te creëren”, wijst Marissa op de vele memorabilia aan muren en in vitrinekasten: oude schoolplaten, lp’s met de verhalen van Bartje, Smurfenknuffels, een heus speelkeukentje en een complete zithoek uit de tijd van discobollen en soulpijpen. Het oude, labyrint-achtige gemeentehuis ontvouwt zich tijdens de rondleiding van Marissa als een heus mini-winkelcentrum: hobbyspullen, zijde bloemen, servies, delicatessen en speelgoed. Een dj-booth voor verzoekplaten en de tot speelgrot verbouwde kelder (ooit de plek voor de vrijdagmiddagborrel) inclusief hunebedspeeltoestellen maken de attractie af.

Een kleine domper is echter wel dat het gebouw nog niet helemaal klaar is. De dames Hoedeman hadden graag nog een glazen serre aan zijde van de Brink willen realiseren. Dit kan echter niet doorgaan omdat een groep (horeca)ondernemers in de directe omgeving bezwaar heeft aangetekend tegen de bestemmingsplanwijziging van het gebouw. Een van hun argumenten is dat Borger qua horeca zijn plafond wel bereikt heeft.

Serre

,,Dat bezwaar ligt nu al zes maanden bij de gemeente en er is nog niks mee gebeurd”, verzucht Wilma, die inmiddels ook is aangeschoven. Moeder en dochter behelpen zich daarom voorlopig met een tentconstructie aan de Brinkzijde. ,,Die serre helpt ook het uitstraling van het pand aan die zijde te verbeteren”, vult Marissa aan. Een deel van het gemeentehuis was al voor de verkoop gesloopt, waardoor het momenteel net lijkt of iemand met een mes een stuk van het pand heeft afgesneden. Elegant ziet het er niet uit. Maar de dames kunnen vooralsnog niets.

Raad van State

De dames Hoedeman hebben de bezwaarmakers drie weken geleden nog uitgenodigd voor een gesprek, in de hoop er samen uit te komen. Wilma: ,,Niemand reageerde op onze uitnodiging.” Marissa: ,,We krijgen het gevoel dat deze partijen alleen maar zo lang mogelijk de rem willen indrukken.” De twee hameren ook op een bemiddelingspoging via de gemeente, maar ook dat heeft tot nu toe nog niet tot iets concreets geleid. Mocht de gemeente de bezwaarmakers in het gelijk stellen, dan is het laatste woord er nog niet over gezegd, aldus Wilma. ,,Desnoods kloppen we aan bij de Raad van State.”

Een woordvoerder van de gemeente Borger-Odoorn laat weten dat er in een eerder stadium al eens gesproken is met betrokken partijen, maar dat dit niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Wanneer de initiatiefnemers zelf een gesprek met de horecaondernemers op touw zetten, dan is de gemeente altijd bereid om hierin te ondersteunen, laat ze weten.

Het afhandelen van de bestemmingsplanwijziging voor het pand, met inbegrip van de ingediende bezwaren, is nog niet afgerond. Als gevolg mag Hunebedcity tot nader order nog geen alcohol schenken. Wethouder Niek Wind liet eerder ontvallen dat hij verwacht de zaak nog voor de zomer af te kunnen handelen. Dat wordt dus later.

menu