Hunebedmuseum ondergaat facelift

‘Hunebed tegen wolven en beren'

Het Hunebedmuseum in Borger krijgt een facelift. Het heeft een plan uitgewerkt voor een nieuwe en moderne vaste expositie. De geschatte kosten: 2 miljoen euro.

Het Hunebedmuseum in Borger krijgt een facelift. Het heeft een plan uitgewerkt voor een nieuwe en moderne vaste expositie. De geschatte kosten: 2 miljoen euro.

,,Ons plan ligt er. Nu moeten we hard aan de slag om het geld bij elkaar te krijgen'', zegt directeur Hein Klompmaker. ‘Zijn' museum staat voor de grootste operatie sinds het Hunebedcentrum in 2005 werd geopend. Het gebouw, een architectonisch hoogstandje van ontwerper Aldo van Eyck, kostte destijds 7,2 miljoen euro. Sindsdien zijn wel aanpassingen aan de vaste expositie doorgevoerd, maar het concept bleef grotendeels overeind.

'Het heeft te lang geduurd'

Volgens Klompmaker is het hoog tijd om de expositie in een fris jasje te steken. ,,Eigenlijk heeft het al te lang geduurd'', vertelt hij. Opgravingen in Dalfsen eerder dit jaar hebben de geschiedenis van hunebedbouwers in een ander daglicht geplaatst. Archeologen legden er het grootste grafveld van Noordwest-Europa bloot. Met de vondst in Overijssel werd het bewijs geleverd dat hunebedbouwers ook buiten Drenthe hun sporen nalieten. Voor de vaste expositie in Borger kan dat niet zonder gevolgen blijven. Maar het gaat om veel meer dan de toevoeging van vondsten uit Dalfsen.

Het credo ‘kijken mag, aanraken niet' is voor een museum niet meer van deze tijd, betoogt Klompmaker. ,,Mensen moeten voelen en doen, zelf beleven.'' Hij noemt het vorig jaar geopende Oertijdpark als voorbeeld. De bezoeker die daar met zijn mobiele telefoon zogenoemde qr-codes van een object scant, wordt doorgesluisd naar een website met meer informatie over het onderwerp. ,,Interactie en participatie moeten centraal staan. Hoe gingen de hunebedbouwers te werk? Hoe hol je een boom uit? Bezoekers moeten het zelf ervaren. Een opgravingplek is als een plaats delict. Daar maak je verhalen voor. Ze moeten mooi en spannend zijn, maar tegelijkertijd deskundig en wetenschappelijk verantwoord.''

'Een lastige hobbel'

Nu is het zaak het geld bij elkaar te krijgen. Geen sinecure, weet Klompmaker als geen ander. Hemel en aarde moest hij bewegen voor de gemeenteraad van Borger-Odoorn instemde met een bijdrage van 25.000 euro in ruil voor een jaar gratis toegang tot het museum voor alle inwoners in de gemeente. ,,Het wordt een lastige hobbel, maar we gaan ervoor. Deels met overheidsgeld en deels door werving van fondsen en sponsors.''

Tekst: Jaap van Brummelen

Afbeelding: DvhN Archief - schoolplaat van Jouke Nijman

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe