Huur zonnepanelen succes in Drenthe

Foto archief DvhN

Het huren van zonnepanelen slaat aan in Drenthe. Coevorden en Assen zijn koploper als het om huren gaat.

Begin dit jaar ging de Drentse Energie Organisatie (DEO) een samenwerking aan met het landelijk opererende Solease in Utrecht. Speciaal voor mensen die het geld niet kunnen (of willen) missen, maar hun energieverbruik wel willen verduurzamen, werd de mogelijkheid geboden zonnepanelen te huren.

Installatie al operationeel

Na een half jaar heeft Solease 63 klanten in Drenthe. ,,En dat zijn er meer dan verwacht. Bij deze mensen is de installatie al operationeel. En het einde is nog lang niet in zicht. Om nog meer Drenten te bereiken, hebben wij ons advertentiebudget inmiddels opgeschroefd’’, zegt Tim de Jong van Solease.

Tot dusver ontving het bedrijf ongeveer 360 aanvragen voor een offerte vanuit Drenthe. ,,Ook daar zijn we heel blij mee. Dat 20 procent van de mensen besluit daadwerkelijk zonnepanelen bij ons te huren, is in vergelijking met andere provincies aan de hoge kant. Heel mooi.’’

Forse daken

Uit de cijfers van Solease valt op te maken dat Drenten een fors dak tot hun beschikking hebben. Landelijk verhuurt Solease gemiddeld 12 panelen per systeem per klant. In Drenthe ligt dit aantal op een gemiddelde van ongeveer 14 panelen. ,,In Drenthe zit qua aantal panelen wenig verschil tussen stad en dorp’’, aldus De Jong.

Met een aandeel van 13 procent zijn de inwoners van de gemeente Coevorden koploper als het gaat om het huren van zonnepanelen bij Solease. Assen volgt met een aandeel van 11 procent en Emmen staat derde met 8 procent. Schoonebeek, Hoogeveen, Dwingeloo en Smilde hebben tot dusver een aandeel van ongeveer 5 procent.

Voorschotbedrag

DEO ging met Solease in zee, omdat zonnepanelen met de huurconstructie binnen de financiële mogelijkheden van veel mensen komen. Voor een gemiddeld bedrag van 50 euro per maand draagt Solease zorg voor de anschaf, installatie, monitoring, reparatie en verzekering van de panelen.

,,Doordat het voorschotbedrag met hetzelfde bedrag per maand kan worden verlaagd, kost overstappen op duurzame energie van eigen dak niets extra. Wel bespaar je middels de koopkorting en de lagere prijs per kilowattuur vaak al 300 euro in het eerste jaar’’, rekende DEO-directeur Guido Hoek aan het begin van dit jaar voor.

Solease is vorige maand een crowdfundingsactie gestart, die inmiddels al 1,3 miljoen euro heeft opgeleverd. ,,Voor zover wij weten is dit het hoogste bedrag ooit dat voor duurzaamheidsdoeleinden is opgehaald’’, zegt De Jong.

Het bedrijf gebruikt het geld om meer aan de weg te timmeren met de huurconstructie.

menu