Huurders Hoogeveen krijgen huisbezoek bij wanbetaling

Bij wanbetalende huurders in de gemeente Hoogeveen staat binnenkort een team op de stoep. Domesta en het welzijnswerk komen samen langs om een betalingsregeling te treffen en uitzetting te voorkomen.

Vorig jaar werden in Hoogeveen vier huurders op straat gezet die diep in de schulden waren beland. Het aantal huishoudens met ernstige betalingsachterstand bij Domesta ligt meer dan tien keer zo hoog. Deze mensen zitten diep in de financiële problemen en houden vaak ieder contact met de verhuurder af.

Zware druk

In de hoop dit soort problemen sneller en soepeler op te lossen, zocht de woningstichting contact met het maatschappelijk werk van de Stichting Welzijnswerk (SWW). De dreiging van een huisuitzetting levert huurders namelijk behalve hoge (deurwaarders)kosten ook een hoop spanning en zorgen op.

,,Zulke acute situaties leggen een zware druk op de betrokken huurders én op onze organisatie. ‘Dat moet anders kunnen’, dachten we’’, zegt SWW-directeur Johan Bosman. Vandaar dat zijn organisatie vanaf deze week iemand meestuurt met de Domesta-medewerker die probleemhuurders bezoekt.

,,We werken in een vroeg stadium hechter samen dan voorheen. Dit verlaagt de drempel voor huurders om hulp te zoeken en verkort de wachttijd. Dit helpt te voorkomen dat de problemen onnodig groot worden’’, zegt directeur Bert Moormann van Domesta. De maatschappelijk werker van het SWW kan mensen ook helpen andere problemen dan die met de huisbaas op te lossen.

Steun van gemeente

De woningstichting had vorig jaar met veertig huurders dusdanige problemen dat zij een aanzegging tot ontruiming kregen. Hun huurschuld werd in handen gegeven van een deurwaarder. ,,Dreigende uitzetting heeft veel impact en kan leiden tot maatschappelijke onrust. Het is voor iedereen beter dat te voorkomen’’, zegt wethouder Anno Wietze Hiemstra.

Zijn gemeente Hoogeveen ondersteunt de nieuwe aanpak. Na een jaar wordt bekeken of deze succes heeft en of de partijen daarna samen blijven optrekken. Het project in Hoogeveen komt voort uit gesprekken die Domesta met alle betrokken partijen heeft gevoerd over de betaalbaarheid van het wonen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.